середа, 25 червня 2008 18:58

В Адама та Єви народилися троє лебедят

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Трирічний Вадим Кравчук разом із братом Олегом прийшли подивитися на лебедят. Хлопці принесли з собою булочку. Давати її не наважилися через застережний напис біля озера: ”Годувати лебедів суворо заборонено”
Трирічний Вадим Кравчук разом із братом Олегом прийшли подивитися на лебедят. Хлопці принесли з собою булочку. Давати її не наважилися через застережний напис біля озера: ”Годувати лебедів суворо заборонено”

П"ять років на озері у вінницькому Центральному парку живе пара лебедів Адам та Єва. Останнім часом лебідка сиділа на гнізді, яке їй зробили працівники парку. Висиджувала 4 яйця.

У вихідні в пари з"явилися троє лебедят. Перше пташеня вилупилося у п"ятницю, ще двоє — в суботу. Одне яйце залишилося у гнізді.

— Такі пухнасті, гарненькі! — розповідає заступник директора з благоустрою Центрального парку Віктор Середович, 56 років. — Не розумію, чому кажуть — бридкі.

За словами чоловіка, працівники парку переживали щодо появи пташенят. Дехто з них був налаштований песимістично, бо лебідка надто довго сиділа на яйцях. Та все минуло добре.

— Годує малюків мати, — веде далі Середович. — Як у дикому світі, сама добирає їм раціон. Пережовує рибу, водорості й дає лебедятам таку кашку. Батько ж — охороняє родину. Ще коли Єва сиділа в гнізді, й робітники чистили сачками озеро від сміття, Адам шипів та бив крилами по воді. Віталика так ударив дзьобом, що в того довго синець не сходив. А тепер, коли став багатодітним главою сімейства, ще більше стурбований. Не втрачає пильності ані на секунду.

Чоловік скаржиться, що відвідувачі кидають лебедям чіпси, анчоуси, булочки. А їм не можна їсти солоного. Хліб — лише чорний. Від білого у птахів забивається стравохід.

— Ми вже й оголошення написали, але люди не звертають на нього уваги, — зітхає. — Не хотілося б через людське невігластво втратити лебедят, як торік.

2007-го Єва висиділа одного малюка. Він загинув.

Працівники парку думають про майбутнє лебедят.

— Дасть Бог виростуть, треба буде десь прилаштувати, — розмірковує Віктор Середович. — Бо озеро в нас невелике, більше двох лебедів тримати на ньому не можна. У природі є таке поняття — ареал проживання. Для нормального існування однієї пари треба площа дві тисячі квадратних метрів. А у нас — ледь 600 "квадратів". Цього замало. Коли в нас було дві пари, вони постійно конфліктували. Так що одну пару мусили віддати любителеві у Вороновицю.

Зараз ви читаєте новину «В Адама та Єви народилися троє лебедят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі