понеділок, 08 серпня 2011 05:45

"Три хвилини летів град, як куряче яйце"

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Діти граються на подвір’ї багатоповерхівки на вулиці Квятека у Вінниці. Кілька днів тому  під час грози тут упала тридцятирічна верба. Дерево порізали і вивезли працівники ЖЕКу
Діти граються на подвір’ї багатоповерхівки на вулиці Квятека у Вінниці. Кілька днів тому під час грози тут упала тридцятирічна верба. Дерево порізали і вивезли працівники ЖЕКу

Минулого тижня у селі Джулинка Бершадського району вітер позносив дахи на 68 будинках.

29 липня зранку в селі чути стукіт молотків. Селяни поспішають поремонтувати покрівлі, бо надвечір знову обіцяють дощ. Постраждали люди на трьох сусідніх вулицях — Лермонтова, Вишневій та Дорошенка. Повністю знесло дах на хаті подружжя Карманів. Вони живуть поблизу поля, на в'їзді до села.

— В пів дев'ятого ми з Володьою сіли вечеряти. Пустився дуже сильний дощ і град. А потом так сильно забомбило, ніби война началася. Говорю до чоловіка: це вже кінець світу, давай прощатися. Але через півчаса трохи втихло. Як ми відкрили двері надвір, то аж за голову вхопилися. Позривало всесенький шифер і даже балки! Кусками шиферу прикидало собачу буду. Я давай плакати. Чоловік почав визволяти собаку, але він не хотів вилазити, перелякався. На другий день побігли позичати гроші. Володі помагали сусіди ремонтірувати. У нас дружне село. Витратили 1958 гривень. Ми постраждали найбільше, бо наша хата опинилася в самому епіцентрі бурі. Тепер будемо хитріші й всьо застрахуємо, даже собачу будку, — розповідає 57-річна Надія Карман.

У селі живуть 4890 людей. Джулинка розташована за 23 км від Бершаді. До сільради звернулися 17 родин з проханням відшкодувати збитки.

— Люди, які постраждали від стихійного лиха, самі не будуть добиватися грошей. Цим має займатися сільрада. Ми ходили по селі, фотографували збитки. Оцінили їх на 54 тисячі гривень. У середньому на одну сім'ю припадає 1100 гривень, — говорить секретар сільради 44-річна Галина Щавінська. — Відшкодувати людям втрати ми не можемо. Бо в сільському резервному фонді недостатньо коштів. Ми звернулися в райдержадміністрацію, в комісію з надзвичайних ситуацій. Там будуть вирішувати це питання, і тоді буде ясно, яку частину збитків відшкодують. Поки що вернули гроші за ремонт трьом сім'ям, які застрахували будинки. Вже наступного дня приїхали з "Оранти", склали акти та віддали гроші. Страховку на дім оформляли Валентина Ткачук, Віра Бука та Надія Палярчук. Вони сплачують 30 гривень раз на рік. Максимально їм потім можуть відшкодувати 5 тисяч гривень, а за хлів — 2143.

У селі Березівка Чернівецького району град пробив шифер на 105 будинках, школі, медпункті та сільському будинку культури. Березівка за 157 км від Джулинки. Там проживає майже три тисячі людей.

— Три хвилини летів град, як куряче яйце. Люди збирали його в торбини та ховали в морозілки, щоб потім комісії показати. Я сам вимірював — в діаметрі був 6 сантиметрів, — каже сільський голова 51-річний Анатолій Семенюк. — У п'ятницю буде засідати комісія з губернатором Миколою Джигою. Фінансування буде з області, бо ні в районі, ні в селі на це грошей нема.

У бершадській районній комісії з надзвичайних ситуацій також сподіваються на допомогу з області.

— З районних коштів ми можемо компенсувати людям ремонти на половину або на дві третини, — каже начальник комісії Борис Боховський.

— Дах має бути важкий, щоб не зносило вітром. Найкраще замість шиферу використовувати натуральну черепицю, — радить майстер покрівельних робіт Степан Нестер. — А балки кріпити гвоздями через кожні 80 сантиметрів.

Протягом липня негода завдала Вінниччині збитків на суму понад 32 млн грн. Постраждали 12 районів.

Зараз ви читаєте новину «"Три хвилини летів град, як куряче яйце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі