четвер, 26 березня 2009 17:53

Свиням присвоять номери

— Із 1 квітня вводиться обов"язкова ідентифікація свиней, — розповідає керівниця обласної філії підприємства "Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин" Галина Шалига, 45 років. — Власники мають зареєструвати їх. Свиням почеплять на вуха пластикові тавра з ідентифікаційними номерами

Оранжеве тавро трохи більше за гривневу монету, всередині — ідентифікаційний номер. Кріпиться, як сережка, спеціальним апаратом, який нагадує пістолет для проколювання вух у косметологічних кабінетах. Ветеринари запевняють: процедура безболісна.

Для сільгосппідприємств реєстрація племінних свиней коштуватиме 48 грн на рік, товарних — 3,6 грн. Для приватного сектора — 12 грн на рік.

Людям, які не зареєструють свиней, заборонять їх продавати. Господарствам не виплачуватимуть державної дотації за проданих на забій тварин.

Селянам нововведення не подобається.

— Ви скажіть, що та ідентифікація дає, — обурюється Юрій Мельник, 64 роки, із села Селище Тиврівського району. — Йдеш до ветеринара — плати гроші, за місце на базарі — плати, перевірка м"яса в лабораторії — плати. В мене шість свиней, дві корови. За рік мушу викинути 192 гривні. А міг би за ці гроші на весь рік оплатити послуги ветеринара.

— Вони б ще ідентифікацію на бджіл повводили: їх багацько. Кожній бджолі хай би номерок вчепили, — додає односельчанка 62-річна Галина Мельник. — І щоб рій трохи покусав кого треба, тоді, може, у верхах просвітлєніє настане, бо вобще не соображають, що творять.

Зараз ви читаєте новину «Свиням присвоять номери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі