понеділок, 12 вересня 2011 06:00

Студенти винаймають житло в селах

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  На кухні гуртожитку №1 Вінницького медичного університету студентка другого курсу Анастасія Калишенко миє тарілку. Приїхала навчатися із Сумської області. Студенти посуд привозять із собою. У гуртожитку видають постільну білизну, ковдру, подушку
На кухні гуртожитку №1 Вінницького медичного університету студентка другого курсу Анастасія Калишенко миє тарілку. Приїхала навчатися із Сумської області. Студенти посуд привозять із собою. У гуртожитку видають постільну білизну, ковдру, подушку

Цього року до державних вінницьких вузів та коледжів вступили близько семи тисяч осіб. Не всіх першокурсників забезпечили житлом у гуртожитках.

Олександр Ковальчук із сином Вадимом приїхав із Тернополя. Розраховував на гуртожиток медуніверситету, але місць не було.

— Вступили на державну форму, думали, автоматом отримаємо його, — каже Олександр Васильович, 42 роки. — Але нам сказали почекати з місяць, може, хтось піде з гуртожитку. Тому на вересень поселили Вадима у профілакторії. За місяць заплатимо 146 гривень із триразовим харчуванням.

Ковальчуки шукали помешкання неподалік вузу, але хорошого не знайшли.

— Хлопців-студентів не хочуть брати, бояться, що вони нечистоплотні й будуть улаштовувати гулянки. Знайшли кілька квартир, де поселяли хлопців в одній кімнаті по троє-четверо. Щомісяця треба платити 400 гривень. Знайомі підказали, що на Центральному вокзалі стоять бабульки, які беруть на квартиру в село Лука-Мелешківська за 3 кілометри од Вінниці. За 300 гривень дають кімнату з диваном, шафою, столом і телевізором. Можна користуватися ванною і туалетом у хаті. Якщо принести продукти, хазяйка згоджується готувати їсти. Від Луки до медуніверситету їхати 20 хвилин із пересадкою. В селі багато хто бере студентів на квартири.

— Заяви на поселення в гуртожитку розглядаємо ретельно, відбираємо за соціальними ознаками. Або багатодітна родина, або батько помер, а мати — медсестра, — говорить декан медичного факультету №2 Олег Власенко.

У Вінницькому педуніверситеті цього року на 100% забезпечили першокурсників гуртожитками.

— Маємо 2120 місць у п'яти гуртожитках, — розказує проректор із науково-педагогічної роботи Олександр Криворучко. — Поселили 247 першокурсників. Іще 30 попросились у санаторій-профілакторій на 100 місць. Платять 144 гривні на місяць і мають чотириразове харчування. Можуть жити там один місяць. За місце у звичайному гуртожитку платять 100 гривень. Невеликий резерв лишили для сімейних. Дехто одружився влітку, інші восени весілля зіграють.

Начальник відділу з поселення Вінницького аграрного університету Наталія Шевченко, 23 роки, каже, що цього року багато студентів з інших областей:

— Було проблематично всіх розселити. Частину поселили у гуртожитки технологічно-промислового коледжу. Це наша філія. У першу чергу житло надавали пільговикам. Сиріт поселилися 10, вони проживають безкоштовно. Решта сплачують 150 гривень на місяць.

У Політехнічному університеті за гуртожиток щомісяця віддають 115 грн. Поселили всіх охочих.

— Щоб мешкати в гуртожитку, треба мати стальні нерви, — розповідає студент політеху Сергій, просить не називати прізвища. — Перед тим як поселитися, нормальні студенти роблять у кімнатах ремонт. Цього року на обої, краску і новий тюль скинулися по 200 гривень. У нас нема холодильника, шукаємо, де взяти напрокат. Це добавить по 20 гривень плати в місяць. Торік я жив з п'ятикурсниками. Коли приїжджав із дому, то спочатку з'їдали всьо вкусне, що я привіз. А я до кінця тижня ходив голодний, бо в них стіснявся просити. Вони могли влаштувати гулянку до ранку чи привести в кімнату дівок. Часто мене виганяли на коридор, самі закривалися в кімнаті. Цього року поселився з одногрупниками. За літо навчився вдома готувати суп і жарити бараболю.

Зараз ви читаєте новину «Студенти винаймають житло в селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі