четвер, 23 грудня 2010 17:24

"Сьогодні якісної шкіри не роблять. Продають корейську пресовану"

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Швачка вінницького ательє ”Елегант” Світлана Голоскевич віддає клієнту Олександрові його дублянку
Швачка вінницького ательє ”Елегант” Світлана Голоскевич віддає клієнту Олександрові його дублянку

"Останні два роки я порівнюю із кінцем 1990-х. Тоді люди також латали старі речі. Доношували те, що давно пора викинути", — розповідає швачка Світлана Голоскевич, 53 роки. Працює у вінницькому ательє мод "Елегант", що в будинку побуту "Ювілейний".

— Сьогодні якісної шкіри не роблять. Продають корейську пресовану шкіру та турецький мотлох. А наші жінки на це кидаються, бо до них пришивають натуральні хутряні комірці. Колись під Києвом у Василькові вичиняли найкращу шкіру в Україні. Ото була дійсно якість. Недавно приносить хлопець коричневу лаковану курточку. Заплатив за неї у Хмельницькому на базарі 2 тисячі гривень. А вона рветься, як папір. Бо неправильно покрили лаком і сильно пересушили матеріал. Або на днях мужчина приніс потріпану дублянку. Запитує: викидати чи ще можна спасти? Викинути завжди можна. Взяла, почистила, пофарбувала, підшила. Приходить через тиждень забирати. Одягнув, покрутився коло дзеркала: "Пєсня!"

До ательє заходить дівчина. Із пакета дістає чорну шкірянку.

— Залийте мені ось цю дирочку жидкою кожою, — звертається до Світлани Василівни.

— Ви знаєте, що таке шкіра? — запитує Голоскевич. — Це те, що зняли із тварини. Як вона може бути жидкою? І де ви це почули? Я зроблю вам тут акуратну вставочку.

Дівчина стенає плечима. Каже, що їй таке порадили в якомусь ательє.

— То чого ж самі не зробили, якщо такі розумні? — дивується швачка. — Я 35 років ремонтую одяг. Якось приносить жінка чорний шкіряний плащ. Дивлюся — щось із ним не те. Вона каже, що півроку тому сама пофарбувала його олівцем для очей. Це ж треба було не полінуватися, олівчиком покривати сантиметр за сантиметром.

24-річний Олександр прийшов забрати дублянку, яку мали пофарбувати. Роботою задоволений, дякує Світлані Василівні.

— Дуже люблю, коли клієнт довольний, — продовжує Голоскевич. — Але, знаєте, всякі люди бувають. Згадую одну жінку. Приносить троє шкіряних брюк та одну спідницю. І просить із них пошити плащ. А штани та спідниця навіть не одного кольору. Я відмовилася. Але вона не здалася. Стала біля мого столу, немов її клеєм приклеїли, і вмовляє. Я таки взялася. Награлася із тим плащем. Настав час першої примірки. Розклала готовий викрій на столі перед клієнткою. Вона так довго його обдивлялася. Каже, що думала його шити по-другому, чим я: взяти штанини і зробити із них рукава, окремо інші брюки подерти на спинку, а потім просто все пришити до спідниці. Приміряла — плащ був якраз. Через кілька днів приходить забирати. Тоді така робота коштувала 130 гривень. Натягнула три шерстяних кофти і приміряє. Каже, що затісний. Та я ж бачу, що це робиться, аби гроші не платити. Зрештою дала тільки 100 гривень. Я мала ще їй знизу планочку пришити. Так вона і забрала той плащ без планки. Через тиждень нам телефонують із захисту прав споживачів, щоби ми пришили жінці планку до плаща.

Світлана Голоскевич дає поради, як дбати про верхній одяг.

— Не ремонтуйте його самі. Буває, приносять шкірянки, власноруч заклеєні клеєм. У результаті шкіра стає пластмасовою. Або порване місце скріплюють скотчем із вивороту. Потім цей скотч дуже важко віддерти і машинка по залишках клею не може прошити. Дублянки із овчини слід зберігати в мішечках із тканини. Туди обов'язково кладуть лавандове мило або букетик полину, щоб міль не їла. Шкіряні куртки перед зберіганням треба змащувати касторовою олією. Завдяки йому шкіра не буде пересихати і куртка довше носитиметься. Хутряні комірці треба вичісувати щіткою, такою як пухнастих котів чешуть. Натуральні шуби раз на рік необхідно чистити у хімчистці. Зберігати в чохлі з бавовняної тканини.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні якісної шкіри не роблять. Продають корейську пресовану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі