четвер, 04 грудня 2008 16:29

Подушку почистять за 17 гривень

Подушку почистять за 17 гривень

34-річна вінничанка Оксана Погребна має п"ять великих подушок. Жінка хоче почистити їх у хімчистці. Із великих подушок задумала зробити сім менших за розміром.

— Подушки мають були продовгуватими, як сучасні, що в магазині продають, — каже жінка. — Пір"я не старе. Йому 10 років.

У Вінниці неподалік Центрального ринку за кожну почищену подушку розміром 60х60 см беруть 17 грн. Пропонують свої напірники із цупкої тканини — тику. Їх шиють самі. Напірники за 20 грн мають розміри 60х60 см.

— Старі напірники ми не стіраємо. Викидаємо або віддаємо клієнтові, — каже приймальниця Марія Вакулюк, 21 рік. — Хоча часто люди приносять свої старі випрані чи нові. Якщо подушку приносять зранку, до вечора вже віддаємо.

Жінка чистить пір"я у вакуумній установці. Пір"яні кліщі знищуються під опроміненням ультрафіолетового світла. Бактерицидною лампою кліщів просвічують 5–10 хв. За цей час пір"я провітрюється від запахів. Потім очищеним пір"ям наповнюють напірник і зашивають на швейній машинці.

Часто у хімчистку приносять нові подушки. Просять перевірити, чи немає в них сторонніх предметів.

— У нових — немає, а от у старих знаходимо різні вузли, кубла з пір"я, кукурудзу, гвозді, зернята, квасолю, монети, — каже 25-річний власник Андрій Вакулюк. — Скоро можна буде виставку з них робити.

Марія Вакулюк зауважує, що приймають у хімчистку подушки лише з пір"я. Його можна приносити без напірників.

— Буває, в подушках разом із пір"ям якісь тканини, шматки овчинки чи хутра напхані, — каже майстер. — Старе пір"я, яке не підлягає обробці, не приймаємо. Просять, щоб іншим пір"ям наповнили. 200–300 грам кладемо безкоштовно.

Калинівчанка Олена Мельник хотіла здати подушки у місцеву хімчистку. Гадала, їх чистять на місці.

— Мені сказали, що вони тільки приймають, а везуть у Вінницю, — каже Олена. — Але ж я і сама можу їх у Вінницю відвезти. Порахувала, що зекономлю. Мені мати з села дала 7 подушок. За її молодості їх звикли робити великими та твердими. То поділю пір"я на п"ять середніх та чотири дитячих подушечки. Напірники нові не буду брати. Вони з цупкої тканини і незабруднені. Тільки провітрю пір"я на всяк випадок.

Зараз ви читаєте новину «Подушку почистять за 17 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі