четверг, 04 декабря 2008 16:29

Подушку почистять за 17 гривень

Подушку почистять за 17 гривень

34-річна вінничанка Оксана Погребна має п"ять великих подушок. Жінка хоче почистити їх у хімчистці. Із великих подушок задумала зробити сім менших за розміром.

— Подушки мають були продовгуватими, як сучасні, що в магазині продають, — каже жінка. — Пір"я не старе. Йому 10 років.

У Вінниці неподалік Центрального ринку за кожну почищену подушку розміром 60х60 см беруть 17 грн. Пропонують свої напірники із цупкої тканини — тику. Їх шиють самі. Напірники за 20 грн мають розміри 60х60 см.

— Старі напірники ми не стіраємо. Викидаємо або віддаємо клієнтові, — каже приймальниця Марія Вакулюк, 21 рік. — Хоча часто люди приносять свої старі випрані чи нові. Якщо подушку приносять зранку, до вечора вже віддаємо.

Жінка чистить пір"я у вакуумній установці. Пір"яні кліщі знищуються під опроміненням ультрафіолетового світла. Бактерицидною лампою кліщів просвічують 5–10 хв. За цей час пір"я провітрюється від запахів. Потім очищеним пір"ям наповнюють напірник і зашивають на швейній машинці.

Часто у хімчистку приносять нові подушки. Просять перевірити, чи немає в них сторонніх предметів.

— У нових — немає, а от у старих знаходимо різні вузли, кубла з пір"я, кукурудзу, гвозді, зернята, квасолю, монети, — каже 25-річний власник Андрій Вакулюк. — Скоро можна буде виставку з них робити.

Марія Вакулюк зауважує, що приймають у хімчистку подушки лише з пір"я. Його можна приносити без напірників.

— Буває, в подушках разом із пір"ям якісь тканини, шматки овчинки чи хутра напхані, — каже майстер. — Старе пір"я, яке не підлягає обробці, не приймаємо. Просять, щоб іншим пір"ям наповнили. 200–300 грам кладемо безкоштовно.

Калинівчанка Олена Мельник хотіла здати подушки у місцеву хімчистку. Гадала, їх чистять на місці.

— Мені сказали, що вони тільки приймають, а везуть у Вінницю, — каже Олена. — Але ж я і сама можу їх у Вінницю відвезти. Порахувала, що зекономлю. Мені мати з села дала 7 подушок. За її молодості їх звикли робити великими та твердими. То поділю пір"я на п"ять середніх та чотири дитячих подушечки. Напірники нові не буду брати. Вони з цупкої тканини і незабруднені. Тільки провітрю пір"я на всяк випадок.

Сейчас вы читаете новость «Подушку почистять за 17 гривень». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі