понеділок, 15 серпня 2011 00:45

Під час дощів сидіти в хаті страшно

Торік у липні під час сильної зливи у селі Чемериси-Барські Барського району стався зсув ґрунту з пагорба, під яким стоїть хата Степана та Павліни Рудих. Землею привалило двері.

— Це було вночі, шурнуло так, що ми перелякалися. Підвіконники повипадали, хата досі у трєщинах. Земля шугонула між хатою і сараєм, — розказує дочка господарів 53-річна Катерина Хомчак — Хлопці з МЧС два тижні возили землю від хати. Тепер тоже сунеться. Зараз ідуть дощі і нам страшно сидіти в хаті, особливо вночі.

— Торік у жовтні ми завезли під гору каміння, відсів, цемент, — розказує голова Балківської сільради Василь Франчук, 61 рік. — Але люди не хочуть помогти. Кажу їм: давайте щось ви, а щось ми і потрохи зробимо. А вони: ми — пенсіонери, у нас грошей немає. Я розумію їх. Але у мене нема ні будівельної бригади, ні трактора, ні бульдозера. Було б у мене чоловік шість комунальної служби, техніка, тоді можна й питати: що ти зробив? А так треба викручуватися.

Начальник відділу з надзвичайних ситуацій Барської райдержадміністрації Василь Шпаковатий, 55 років, торік виїжджав у складі комісії до хати Рудих.

— На тому пагорбі росли дерева: великі, коренисті. Вони його тримали. Але років п'ять тому ці люди їх зрізали. Поки пні були живі, вони тримали землю. А коли висохли, ґрунт уже ніщо не стримувало, от і стався зсув. Після інциденту ми постійно виїжджали до них із начальником містобудування й архітектури. Виділили кошти, завезли каміння, цемент. Я декілька разів приводив працівників: брав бійців із військової частини. Але бабушці й дєдушці вони не подобалися, бо не були спеціалістами. І так ніхто нічого не робив. Ще минулого року радив їм насадити на пагорбі хрону та ожини. У них довге коріння, яке швидко росте. Вони досі цього не зробили.

Зараз ви читаєте новину «Під час дощів сидіти в хаті страшно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі