понеділок, 02 вересня 2013 00:15

"На вихідні халтурка трапляється. Зараз ходові підставки для вазонів"

Автор: фото: Тетяна Сарахан
  Олександр Бойко зварює ліфтову кабіну. Другий рік працює на підприємстві ”Вінницяліфт”
Олександр Бойко зварює ліфтову кабіну. Другий рік працює на підприємстві ”Вінницяліфт”

Цьогоріч професію газоелектрозварника назвали найбільш затребуваною на Вінниччині. Зараз в обласному центрі зайнятості 26 вакансій електрозварників, охочих працевлаштуватися немає. Вінницькі приватні фірми пропонують не менше 2 тис. грн зарплати.

Вінничанин 51-річний Олександр Бойко працює газоелектрозварником 25 років. Останні два роки — на підприємстві "Вінницяліфт". Має 2 тис. грн зарплати.

— Робота дуже отвєтствєнна, тисячі 3 як мінімум маю получати. Сварщики повсюди нужні, починаючи з дому. Жінка замучила, хоче металіческий стелаж у кладовку. Рік до нього руки не доходять. Банки з компотами на досках стоять, через це Надя сердиться. Якщо дерев'яний стелаж трісне — всьо поб'ється. Буду мати що слухати, — розказує. — Зараз метал дорогий. А відходи не дуже вхопиш на роботі. Це при Союзі залізяки валялися скрізь під ногами. А зараз треба випросити або відробити.

О восьмій ранку Бойко кладе в холодильник обід, узятий з дому. Переодягається у робочу сорочку та спецштани. Ноги обмотує онучами.

— Окаліна як попаде в ботінок, так і прилипне. Буває, руки вгору підняв — і окаліна покотилася прямо в чобіт. Доки роззуєшся, нога згорить. І чекай місяць, щоб зажило. Усі руки в цятках, — показує шрами. — Радикуліт собі заробив. Спину простужую, бо лежачи варю.

Береться ремонтувати каретку ліфтових дверей. Витягає на вулицю 20-метровий дріт електричного апарата. Вмикає. Вдягає замшеві рукавиці. Держаком стискає електрод, обличчя закриває захисною каскою і починає варити.

— Зараз усі гоняться за талантами. Уміти щось заварити — то одне, а клепку мати в голові — друге. Петеушників не беруть. Кругом трєбуються спеціалісти в возрасті 30 років, з п'ятирічним стажем роботи. Без досвіду сварщики нікому не треба. То раніше до кожного майстра пристраювали практиканта і вчили. А зараз кожному директору то заморока, — втирає піт з обличчя. — По об'явах нормальну роботу знайти нереально. Добре можна пристроїтися тільки по знакомству. Знакомі по заробітках їздять, бо в нас обіщають одне, а платять копійки. На приватних фірмах робота оплачується по факту. Наприклад, приходиш до клієнта робити опалення і кажеш — обварити трубу стоє 100 гривень. У таких фірмах вигідно триматися, бо платять не менше 5 тисяч.

Каже, офіційно працевлаштовують у комунальних підприємствах.

— Я раніше по стройках ходив. Днював і ночував там. На жилому домі кожну сварку контролюють. Як десь лопне метал — вся отвєтствєность на сварщикові. Варив конструкції "Магігранда", "Магіцентра", то там треба було бігом і до ночі. Кожен день думав уволитися. А потім думав: ну кину це діло, куди дальше йти і шо робити? Тоді жінка знайшла цю роботу. Виходить, я по знакомству попав. Маю вчасно зарплату, лікарняні оплачують. На пенсію піду в 55 років.

Питаю, чи виконував замовлення безкоштовно.

— Зі своїх не беру. Недавно інженеру по техніці безпеки зробив качелю на цепах. У нього доця маленька, захтів на дачу їй привезти, щоби бавилася. Нічого за неї не взяв, бо завтра мені щось знадобиться, — мружить очі від сонця. — Як вихідні, то халтурка трапляється. Зараз ходові підставки для вазонів. А як поїду в своє село Мар'янівку, то якійсь бабці хвіртку чи лопатку підварю. До 1990-х добре заробляв на оградах для надгробків. Тепер батюшка запріщає. Ще варили ангари для зернохраніліщ. До 1000 рублів мав. Прийду до каси получати — душа радується, бо за три місяці міг назбирати на машину. А гроші пропали, і тролейбусами їжджу.

Кріпить відремонтоване обладнання до дверей ліфта. Віддає їх слюсареві 57-річному Петрові Гаврилюку. Обидва йдуть обідати.

2 роки здобувають професію газоелектрозварника у вінницьких училищах №5 та №7 та у містах Бар і Погребище.

6000 гривень зарплати пропонують у вінницькому зварювальному цеху з виробництва декоративних ґраток та воріт на вул. Липовецькій.

За день спалив два апарати

20-річний Олександр Маланін із села Селище Тиврівського району два роки тому вивчився на газоелектрозварника.

— Цю професію порадив мій дядько Микола. Він усе життя робить сварщиком, має гарні заробітки, — розказує. — Прийшов влаштовуватися на роботу на фірму до дядькового знайомого. Директор одразу доручив зварити ворота. Став до роботи, почав працювати, коли дивлюся — старий апарат загорівся. За годину мені його замінили, видали інший, до вечора я й той спалив. Після роботи порадили більше не приходити.

Олександр запевняє: аби працювати зварником, треба кілька місяців практикуватися з майстрами.

— Це як хірургу — спочатку треба подивитися на операцію, а тільки тоді брати в руки скальпель. Мусів кілька місяців ходити з дядьком на роботу як підсобник, тепер сварочний апарат не спалю, але зварювання тонких деталей іще не виходить. Місяць як улаштувався на роботу в газову службу. Отримую 2 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «"На вихідні халтурка трапляється. Зараз ходові підставки для вазонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі