понеділок, 16 вересня 2013 00:45

"На риболовні снасті можу потратити всю зарплату"

Автор: фото: Анна Бова
  Депутат Вінницької міськради Олександр Кравець готує прикормку для риби. Змішує піввідра вареного гороху та чотири види сухих круп. Годувати рибу буде з надувного човна
Депутат Вінницької міськради Олександр Кравець готує прикормку для риби. Змішує піввідра вареного гороху та чотири види сухих круп. Годувати рибу буде з надувного човна

Депутат Вінницької міської ради 56-річний Олександр Кравець на риболовлю їздить двічі на місяць. Його компанія — двоє найближчих друзів, Віктор Бабенко і Віктор Дяченко. Останні чотири роки ловить тільки коропа. Тиждень тому Олександра Григоровича запросили на приватний ставок у село Комарів Вінницького району. Це за 15 км від обласного центру.

— Пам'ятаю, як зробив свою першу вудку і пішов з татом на рибалку. Ловили тоді на хробачків та мух. Батько казав набити мух повну сірникову коробку, але так, щоб усі цілі, — згадує Кравець. — Сьогодні для приманки приготував горох.

О 14.00 пополудні виїжджаємо з Вінниці сріблястим "Опелем Астра". Задні сидіння в машині складені. На їх місці та у багажнику все закладене снастями.

— Рибалити люблю з комфортом, тому і беру купу речей, — каже Олександр Григорович. — Зручні крісла, стіл із парасолькою, надувний матрац. Ще теплі речі та дощовики. Навіть мішок дров із дачі прихопив на шашлики.

— Був у нас випадок кілька років тому, — говорить Бабенко. — Такий дощ лупить, ніч, холодіна, а ми сидимо з Сашком на березі в одній на двох плащ-палатці, немає навіть як поворухнутися. Але вудки з рук не випускаємо. До ранку в такому положенні ми вже наче зріднилися, випили все, шо було гаряче та гарячітєльне. Більше так не їздимо.

У цей час спрацьовують сигналізатори на двох спінінгах. Двоє рибалок схоплюються на звук. Кравець повільно витягає невеликого коропа. Знімає його з гачка і випускає у воду.

— Малу рибу не берем. На останній рибалці спіймав п'ятьох коропів, від 6 кілограмів кожен. А найбільший, якого колись витягував, добре мене поганяв. Запутався у зарослях і пішов по дну. Розумію, що з берега ніяк не витягну, бо врву лєску. Бігом у лодку — і на середину ставка. Кілька разів мене мало не перевернув. Аж ухекався, доки з ним боровся, але не впустив. Жалко, не було чим зважити, то я його рулєткою поміряв. Мав майже 1,5 метра довжини.

Друзі збираються півколом біля столу з м'ясними та сирними нарізками, овочами. Стають так, щоб вудки були перед очима. У маленькі металеві чарки розливають віскі.

— Випивка на рибалці — щоб розслабитися, а не напитися, — пояснює Кравець, робить ковток, заїдає бутербродом із шинкою. — Завжди беру тільки віскі, пляшки нам вистачає.

Після трьох тостів рибалки розпалюють багаття. Бабенко чистить картоплю на юшку.

— Я тільки підготую, а от варить інший Вітя, — показує на товариша.

— Як в італійському ресторані працював, італьяшки просили наварити фірмової ухи, — розказує 60-річний Віктор Дяченко. — Перед рибою в мене там кипить з півіндика.

Знову спрацьовують сигналізатори. Цього разу витягують на берег двох великих коропів. На третій гачок попався 1,5-кілограмовий білий амур. Рибу одразу чистять, вкидають у каструлю, де уже кипить картопля з м'ясом та спеціями.

— На риболовні снасті можу потратити всю зарплату, — каже Кравець.

Близько 23.00 риба активно ловиться, рибалки забувають про відпочинок. Раз по раз витягають здобич та знову закидають вудки. До третьої ночі мають повний садок улову.

— Усю додому не повеземо, частину випустимо рано. Я зазвичай телефоную до дружини і запитую, скільки якої риби привезти, — говорить Олександр Григорович.

Зараз ви читаєте новину «"На риболовні снасті можу потратити всю зарплату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі