вівторок, 11 січня 2011 18:10

Звільнених моряків Карпачова нагодувала салом

В Україну повернулися капітан корабля "Бі Атлантік" одесит 61-річний Володимир Устименко і його помічник 50-річний Юрій Датченко з Миколаєва. До екстрадиції моряки 3,5 року провели у венесуельській в'язниці.

— Тепер долю батька і помічника вирішать суд і президент країни, — каже 34-річна Наталя Устименко, донька капітана. Вона 30 грудня чекає на зустріч із батьком у столичному аеропорту "Бориспіль".

13 серпня 2007-го поліція Венесуели виявила під гвинтами швейцарського корабля "Бі Атлантік", на якому працювали Устименко і Датченко, мішок із 128 кг кокаїну. Команду розпустили, а капітана і його помічника заарештували.

— Майже чотири роки йшов суд. Татові й Юрію дали до дев'яти років в'язниці. Посадили в камери з довічниками в одну з найжорстокіших в'язниць Венесуели. Ми щомісяця пересилали їм по тисячі доларів. Грошима рідні відкуплялися від мафії, яка охороняла в'язницю. Той, хто гроші не платив, жив не довше місяця. Бандити розстрілювали їх, — продовжує Наталя. — У камері на 10 "квадратів" сиділи до 50 злочинців. Їсти давали раз на два-три дні. Ми писали Ющенку, потім Януковичу. Наша влада не реагувала на звернення.

Рейс оголошують. Наталя з родичами біжить до пропускного пункту.

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова, 53 роки, просить міліцію провести Датченка й Устименка в конференц-залу аеропорту. Володимира та Юрія ведуть у наручниках. Вони худі, втомлені. Говорять запинаючись.

— Останні кілька днів у в'язниці ми навіть не спали, у голові було тільки одне — скоро додому, — каже Юрій Датченко. — Ми ні в чому не винні. Наркотики нам почепили. Так у Венесуелі відбирають судна. До нас у такий спосіб вилучили сім. Їхні водолази до дна корабля чіпляють баули з наркотиками. Я сподіваюся, що президент розбереться в ситуації і помилує нас. Але я обов'язково подам до Європейського суду на Венесуелу. Ця країна забрала в мене кілька років життя.

Ніна Карпачова пригощає моряків салом і чорним хлібом. Їдять неохоче. Наручники заважають.

— Я чотири роки чекала цієї хвилини, — каже Наталія Устименко. — Але коли побачила тата в наручниках і з такою охороною, ледь не знепритомніла. Його вели як небезпечного злочинця.

Питання про екстрадицію моряків обговорювалося під час візиту в Україну венесуельського президента Уго Чавеса та під час приїзду міністра закордонних справ Костянтина Грищенка у Венесуелу.

Моряки перебувають у Лук'янівському СІЗО. Їхню справу розгляне суд, коли вони пройдуть місячний карантин.

Комсомольская правда в Украине

Зараз ви читаєте новину «Звільнених моряків Карпачова нагодувала салом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі