пʼятниця, 11 лютого 2011 00:00

Змія може паруватися із сотнею самців одночасно

Автор: фото з сайта www.fresher.ru
 

Паруватися орли починають у лютому. Вони утворюють пару на все життя. Найбезпечніше почуваються в небі, тому залицяння і спарювання відбуваються під час польоту. Тримаючи в дзьобі суху гілочку, орлиця злітає високо вгору і випускає її. Самець має зловити.

Шлюбні ігри птахів повторюються кілька разів. Далі орлиця в польоті перевертається на спину й висуває пазурі, самець налітає зверху. Птахи зчіплюються кігтями і починають падати, обертаючись. Під час цього голосно скрикують.

— У дикій природі особливо цікаво паруються восьминоги, — каже 62-річний Олександр Висоцький, натураліст із Сімферополя. Він зацікавився морськими тваринами, коли служив на флоті. — Зима в них — шлюбна пора. Самці мають спеціальне щупальце, називається гектокотиль. Із його допомогою переносять два пакети спресованих сперматозоїдів зі своєї мантійної порожнини у самицю. Там капсули лопаються і запліднюють яйця.

У малих восьминогів спарювання триває кілька секунд чи хвилин. У великих — пару годин. Трубки із сім'ям завдовжки 40–60 см. У гігантських тварин сягають метра. Коли потрапляють у тіло самиці, одним краєм починають її запліднювати, іншим іще звисають зовні.

В одній трубці може бути до 37 мільярдів сперматозоїдів. У статевому органі великого самця утворюються вісім-десять капсул. Він може спарюватися з кількома самицями одночасно.

— Цікавий спосіб спарювання у восьминогів-аргонавтів. Вони відривають від тіла щупальце із сім'яною капсулою і пливуть до самиці. Та поміщає відірване щупальце всередину тіла і зберігає до сприятливого для запліднення моменту.

Змії паруються на початку весни. Самиці виділяють специфічній запах, на який сповзаються самці. Вони переплітаються. В природі значно більше самців, тому в одному клубку може бути до сотні особин. Та лише одному вдається запліднити самицю.

— Після спарювання самець запечатує "пробкою" клоаку змії, аби більш ніхто не зміг її запліднити цього сезону. Самиці можуть зберігати сперму самця до семи років. Так один змій буває батьком сотень нащадків.

У самців два статеві органи. Користуються одним, другий запасний. У півметрових королівських змій орган може бути завдовжки 10 см. Спарюються кілька днів поспіль.

Зараз ви читаєте новину «Змія може паруватися із сотнею самців одночасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі