вівторок, 23 липня 2013 07:15

Жителям півтисячі будинків доведеться змінювати адресу

— 30 років жив на вулиці Бринського, а тепер комусь заманулося її назвати на честь Метельницького, — говорить лучанин 62-річний Роман Єфімчук. — Він архітектор відомий, заснував кілька мікрорайонів у Луцьку, але до нової назви вулиці я вже точно не привикну.

У Луцьку перейменували 27 вулиць і провулків. Жителям близько півтисячі будинків доведеться змінювати адресу. Замість радянської вул. Котовського з'явилася Холодноярська. Вул. Орджонікідзе стала Митрополита Андрея Шептицького. Шістьом повернули історичні назви: Шпитальна, П'ятницька гірка, Садова, Яблунева, Срібна і Рогова, що замінили в радянські роки.

— Більшість назвали на честь діячів, які пов'язані з історією Луцька і Волині, — кажуть у мерії. — Вулицю Свердлова перейменували на честь письменника і перекладача Юрія Покальчука, бо він виріс у Луцьку. Закінчив тут школу та педінститут.

На більшості будівель повісили таблиці з новими назвами. Заодно впорядкують нумерацію, щоб покращити орієнтування людей. Наприклад, замінити номер "27а" на "28". На багатоповерхівках це роблять коштом жеків, у приватному секторі — за гроші власників будинків.

— Уявляєте, скільки буде плутанини, коли людям прийдеться "швидку" чи міліцію викликати? — розповідає Роман Михайлович. — Такі порядки треба було 1991-го наводити, коли стали незалежними. Але 22 роки нікому радянські вулиці не мішали. Це ж усі документи прийдеться поміняти — приписку, паспорт на квартиру. Щоб внука у травні приписати, я три рази в паспортному столі чергу займав. Коли всі поломляться документи міняти, туди буде не доступитися.

Востаннє 11 вулиць у Луцьку перейменували 2008-го. Тоді місцеві півроку змінювали документи. Тепер не доведеться їх переробляти, кажуть у мерії.

— В інвентарній справі на будинок ставитимуть печатку про те, що назву вулиці замінили на іншу, — пояснюють у міській раді. — Усе це робитимуть безкоштовно. Найбільші клопоти — у підприємців та компаній, у яких юридична адреса потрапила під реформу. Їхні власники мають заплатити державний збір 10,2 гривні, по 51 — за зміну установчих документів і за публікацію про зміну адреси в "Бюлетені державної реєстрації". Тим, хто хоче оформити субсидію, заповіт, прописку, продати ділянку чи помешкання, доведеться звернутися до житлово-комунального підприємства для зміни адреси з будинковою книгою і паспортом.

— У Луцьк переїхав два роки тому в зяті, — розповідає 32-річний Василь Філіпчук, таксист. — Тільки-но добре вивчив місто, а тепер знову маю проблеми. У мене всі карти старі. Нові запитував у кіоску преси, але ніхто ще й не думав їх випускати. Програму на GPS-навігаторі теж доведеться міняти.

Зараз ви читаєте новину «Жителям півтисячі будинків доведеться змінювати адресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі