пʼятниця, 23 травня 2008 07:05

Жителів Вербівки від граду захищає дзвін

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У селі Вербівка Рожнятівського району Івано-Франківської області понад 70 років не буває злив. Щойно над селом збираються чорні хмари, паламар дзвонить у дзвін і стихія минає.

— Я вже сьомий рік у селі священиком, жодного разу грози не бачив, — розповідає 37-річний Іван Носик. — Хмари збираються не раз. Деколи такі аж чорні, блискає, гримить, вітер зривається. Тоді люди одразу біжать за паламарем. Він як задзвонить — усе минає, може, хіба що трохи дощем покропити.

Дзвін у селі Вербівка купила мати загиблого місцевого заробітчанина. Чоловіка присипало землею на копальнях у Канаді. По смерті жінці виплатили компенсацію. Вона не могла привезти тіло сина з-за кордону, тому купила церкві дзвін.

Перш ніж поставити на дзвіниці, його охрестили за особливим обрядом. Дали ім"я Степан.

— Хрестили, як дитину, — говорить 85-річна Анна Несп"як. — Є лише дві умови: дзвонити має тільки чоловік і під час того обов"язково мовити молитву.

Коли вмонтовують дзвони, нарікають від чого вони мають боронити. Є дзвони-громовідвідники, охоронці від пожежі, від повені. "Степан" захищає від грози. Коли літньої спеки гримить і блискає, до Вербівки прибігають ховатися із сусідніх сіл.

Із 1934 року, відколи дзвін у селі, в нього дзвонили п"ятеро паламарів. 15 років дзвонарем був Іван Гриців, 79 років.

— Дзвонити також треба вміти — не кожен зможе. Похорон чи весілля — все має свою мелодію, — розказує чоловік. — Від грози є своя тактика. Коли вже дуже хмари найдуть на село, лізу на дзвіницю, молю "Вірую" і так п"ятнадцять хвилин. Сусідні села кажуть, що не раз у них така гроза пройшла — град шуфлями горнути можна було! Ми ж від них в кілометрі розміщені, а то й ні, нас тільки покропить... Дійсно чудо.

Менше року на дзвіниці працює новий паламар. Місцеві нарікають, що любить випити і перед грозою забуває подзвонити.

Зараз ви читаєте новину «Жителів Вербівки від граду захищає дзвін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі