пʼятниця, 02 серпня 2019 06:40

Жителі ДНР ховають паспорти окупантів

При перетині контрольно-пропускних пунктів на лінії розмежування закопують документи та автомобільні номери, які видають в окупованій частині Донецької області.

— Автомобільні номерні знаки, видані владою ДНР, доводиться закопувати при переїзді в Україну, — розповідає 49-річний Олександр Володимирович із Донецька. — Щомісяця їжджу до Маріуполя у справах. Тому всі папірці з триколором доводиться від українських військових ховати.

Окупаційна влада ДНР штрафує на 200 грн автомобілістів, які не пере­оформлюють транспортні засоби за їхніми законами. За повторне порушення стягують до 411 грн.

— Якщо загубив ще й документи, треба заплатити 403 гривні. А це реально, бо можеш забути, де зарив їх по дорозі, — каже чоловік. — Без місцевих документів у Донецьку ніяк. Наприклад, якщо авто буде без прав, можуть примусово відправити транспортний засіб на штрафмайданчик.

На українських блокпостах машини з номерами ОРДО не пропускають далі. Якщо є українські права, їх забирають. Штрафи не виписують. В українському законодавстві відсутнє покарання за перевезення документів окупантів.

— Мені після 45 років потрібно було зробити паспорт. Звернулася до місцевої міграційної служби та зробила його. Коли їжджу на територію України, ховаю його у пазуху, — каже 46-річна Тамара Тітаренко з окупованого Харцизька. — Якби паспорт ДНР був у сумці, то на пункті пропуску його побачили б прикордонники і документ вилучили би та знищили. За це немає кримінальної відповідальності, але чекати документ окупантів треба більше двох місяців та заплатити за паспорт, який вважається загубленим, 302 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Жителі ДНР ховають паспорти окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі