вівторок, 30 липня 2013 06:45

Жінки збирали сіно з-під ніг патріарха

— Будьте же людьми. Отойдите на 3 метра, — дзвонар 51-річний Павло Лашкевич відштовхує вірян від дзвону "Усіх святих". 28 липня в Києво-Печерській лаврі пройшов фестиваль-свято дзвонів "Слава тобі, Боже!".

Дзвін "Усіх святих" важить — 7150 кг. Люди стоять у три ряди, кожен намагається торкнутися святині.

— Дєвочка, дай я вперед стану, ты ведь уже подержалась за колокол, — 62-річна Ольга Запорожець із міста Ржищів на Київщині просить дівчину на вигляд років 10. Та хоче відійти, але мати, Валентина Зубова, 45 років, смикає дочку за руку.

— Нікуди не йди. Я ще не полностью набралася божого благословєнія.

— Думаете, если возле колокола простоите час, то вам Бог поможет? Если ближнему назло делать, Божей благодати вам не видать, — Ольга Запорожець відходить від дзвону. Стає за кілька метрів, піднімає догори руки. — Звон колокола лечит своими вибрациями. Моя соседка каждое воскресенье ходит колокола слушать. Раньше без очков ничего не видела, а сейчас спокойно даже самый мелкий шрифт разбирает.

Павло Лашкевич б'є у дзвін понад годину.

— За церковь, за Украину, Россию и Белоруссию! Чтобы Господь вас вразумлял, — починає калатати. За кілька секунд зупиняється, бо жінка у сірій сукні з глибоким декольте залазить під дзвін. — Уйдите, язык колокола очень тяжелый, если упадет — ничего не поможет.

Вдаряє у дзвін. Той вібрує 2 хв.

Опівдні на великій дзвіниці звучать одночасно 16 дзвонів. Присутні хрестяться. Хвиля передзвону об'єднала міста всіх єпархій РПЦ. Він розпочався зі східних рубежів Росії — Чукотки й Камчатки, потім долучалися храми наступних часових поясів.

Троє двірників змітають сіно, яким встеляли дорогу до Успенського собору для Патріарха Кирила. Одна з двірничок збирає на совок, кидає в поліетиленовий мішок. Поперед нею суху траву наввипередки хапають віряни. Киянка, 64-річна Ірина Приліпко, скручує сіно у вузлики.

— Вдома заварю його, — каже. — Настоєм побризкаю квартіру. Це принесе у дім достаток і добробут. Пить його не ріскну, бо по ньому, кромі Партіарха, й другі люди ступали.

— А я приготую чай, — каже жінка у сірій хустці, крізь яку просвічується зібране в гульку сиве волосся. — Сьогодні добро зло перемагає.

Зараз ви читаєте новину «Жінки збирали сіно з-під ніг патріарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі