середа, 24 червня 2009 07:55

Згоріла сторічна церква

Автор: фото: УНІАН
  Церква святого Василія в Косові на Івано-Франківщині зайнялася зсередини. Церковна громада хоче звести на цьому місці новий храм
Церква святого Василія в Косові на Івано-Франківщині зайнялася зсередини. Церковна громада хоче звести на цьому місці новий храм

Дев"ять пожежних машин гасили в п"ятницю церкву святого Василія в Косові на Івано-Франківщині. Столітня пам"ятка архітектури зайнялася через спеку. Від вогню постраждав 30-річний Богдан Слава, який оббивав дах храму.

— Церква була зачинена, ми її ремонтували. Бо в зимі мали святкувати 115 років храму. Люди працювали ззовні, а зсередини — зачинили, виключили світло. Літургія мала правитися тільки в суботу ввечері, — каже отець Роман, настоятель погорілої церкви.

Дерев"яний храм спалахнув ізсередини. На даху в цей час, в обід, були ремонтники, лагодили дах. Вони побачили дим, зателефонували рятувальникам.

Гасити пожежу збіглося біля 300 косівчан.

— Загорілося через 30-градусну спеку, — кажуть у прес-службі Міністерства надзвичайних ситуацій Івано-Франківської області. — Одна із версій — від сонця зайнялася фарба на вікнах. Вогонь так швидко взявся за дерев"яні стіни, що навіть ремонтники не встигли злізти з даху.

Рятувальники винесли із храму документи, архівні матеріали, іконостас і рушники. У цілому цінностей на 100 тис. грн. Стін врятувати не змогли.

Коли зайнялася церква, усередині купола працював Богдан Слава, оббивав дах бляхою. Він отримав тяжкі опіки рук, ніг та обличчя. У понеділок із Косівської районної лікарні постраждалого перевели до обласної. Його стан важкий.

— Я як побачив, що сталося, то плакав, — говорить прихожанин Василевської церкви в Косові Микола Гумельчук, 60 років. — Церква була вимолена, сюди люди найбільше ходили.

Церковна громада веде мову, аби закупити дерево і на місці згорілого храму звести новий. У Косові було дві церкви — Вознесенська і Василівська, обидві побудовані 1895 року.

Торік на Івано-Франківщині вогонь знищив чотири храми.

Зараз ви читаєте новину «Згоріла сторічна церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі