четвер, 05 серпня 2021 00:06

Жорсткий карантин — неминучий

В Україні почала зростати кількість нових хворих на коронавірус. За добу 3 серпня виявили 984 інфікованих.

Найбільше нових пацієнтів у Києві, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

— Зростання статистики свідчить про неминучий спалах хвороби, — каже голова Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін, 39 років. — Лікарні готові частково. У нас припинили фінансувати стаціонари. Бо Національна служба здоров'я дає кошти на лікування ковіду багатопрофільним медзакладам. Немає програми внутрішнього контролю інфекції. Попри це за 2020 рік у лікарнях значно побільшало кисневих масок, апаратів штучної вентиляції легень.

Вірус поширюватиметься, бо немає дезінфекції у дитсадках, школах, торговельно-розважальних центрах.

— Нова хвиля коронавірусу буде потужніша за попередні. Жорсткий карантин — неминучий. Розпочнеться, коли лікарні заповнюватимуться на понад 70 відсотків, — додає Александрін.

Спалах хвороби спровокує індійський штам "Дельта", прогнозують медики. Найімовірніше, він почнеться восени чи наприкінці серпня.

— Два наукових зарубіжних центри з'ясували, що на коронавірус почали хворіти діти. Є висока потенційна небезпека, що вони частіше інфікуватимуться і в Україні, — говорить головний інфекціоніст Львівщини Сергій Федоренко. — У нашій лікарні були троє хворих на штам "Дельта". У них спершу трохи підвищилася температура. Потім раптово з'являлася дихальна недостатність і кашель. Були двобічні ураження легень на 40–50 відсотків. Людей вдалося врятувати.

Світ подолає пандемію, коли перехворіють або провакцинуються 80 відсотків людей. Якщо не буде непередбачуваних обставин, це станеться всередині 2022‑го.

Дітей із 12 років почали щеплювати в Україні американською вакциною "Пфайзер". Перших чотирьох імунізували на Буковині.

Для направлення на вакцинацію 12–15‑річні мають прийти до сімейного лікаря чи педіатра з батьками. Підлітки можуть це робити самостійно.

— Підставою для вакцинації є ризики тяжкого перебігу ковіду, — кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. — Також щеплення діти отримуватимуть для виїзду за кордон, участі в міжнародних змаганнях. Або коли приїхали із країни, де вже отримали першу дозу "Пфайзера" й мають підтвердження.

На 4 серпня в країні проти коронавірусу вакцинувалися понад 2,1 млн людей. Першу дозу препаратів отримали більш як 3,7 млн осіб.

— Потрібно активніше щеплювати українців. Особливо пенсіонерів, — говорить імунолог Борис Донський, 42 роки. — Їх можна заохочувати до вакцинації безкоштовною гречкою, олією, цукерками (про підготовку мотиваційних заходів для людей, які не бажають щеплюватися, заявляли в МОЗ. — ГПУ). За кордоном населення заохочують грошима.

Україна впроваджуватиме обмеження для невакцинованих громадян, припускає голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, 52 роки:

— У випадку погіршення ситуації, працюватимуть тільки ті школи, де буде не менш як 80 відсотків щеплених учителів. Такі обмеження варто запроваджувати для транспортників, закладів громадського харчування. Препаратів у нас достатньо.

Вакцинація в Україні триває з 24 лютого цьогоріч. На 31 липня отримали понад 11,9 млн доз. Зараз для щеплення доступні американські "Пфайзер" та "Модерна", китайський "Коронавак" і південнокорейська "Астразенека".

Зараз ви читаєте новину «Жорсткий карантин — неминучий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі