пʼятниця, 23 липня 2010 07:22

"Земля тріщить по швах щоночі"

Автор: фото: Оксана ЛЮБОКАЗКА
  Жителі присілку Хорови оглядають провалля, що утворилося на обійсті їхнього сусіда. Там уже другий тиждень зсувається ґрунт. Зруйновані 28 будинків
Жителі присілку Хорови оглядають провалля, що утворилося на обійсті їхнього сусіда. Там уже другий тиждень зсувається ґрунт. Зруйновані 28 будинків

У присілку Хорови біля села Підзахаричі Путильського району на Буковині гірський схил рухається на подвір"я місцевих жителів. Із 10 липня площа зсуву збільшилася до 20 га. Зруйновані 28 хат.

— Нічого подібного в житті ми не бачили і від батьків не чули. Таке враження, ніби землею щось усередині крутить. Наш будинок разом із фундаментом тягне вниз, а хату сина десь в інший бік, — розповідає Василина Бойчук, 57 років. — Земля тріщить по швах щоночі. Крізь діри у стінах будинків можна руки пропхати.

— Єдине, що можемо робити, міряти патиками глибину тріщин, — говорить 59-річний Петро Гник. — Кожного дня ходимо і дивимося, як землю перевертає.

Хорови населяють 300 людей. Із 25 хат винесли своє майно. Ці будинки не придатні до ремонту, з кожним днем все більше руйнуються. Ті, у кого будівлі споруджені із зрубу, розбирають їх на будматеріали та вивозять у безпечне місце. Для перевезення майна кожній сім"ї виділили по 700 л бензину, дають вантажівку.

47 селян живуть за 40 км на турбазі "Німчич" у Вижницькому районі, решта — у родичів з інших сіл.

Фахівці пояснюють, зупинити зсуви нереально. Весь ґрунт в активному русі.

Розвалюється і хата сільського голови Володимира Бойчука, 51 рік.

— Людям треба давати нові ділянки землі, щоб вони могли ще щось побудувати до осені. А в нас вільних планів немає, — пояснює війт. — Слава Богу, ніхто не постраждав. Люди як побачили перші тріщини на стінах, зразу виїхали.

— Ми не наважуємося говорити про долю родин, яких відселили. Це вирішать у Києві, — каже Володимир Сівак, заступник начальника державного управління охорони природного середовища в Чернівецькій області. — Нас більше бентежить, що зсуви не припиняться. Тоді зовсім скоро може засипати єдину дорогу, яка веде до Путильського району. А потім ця земля вся посунеться у Черемош.

Зсувні процеси у Чернівецькій області посилилися після повені 2008 року. Тоді у селі Чорногузи під землю пішло 15 хат. Зсуви на Буковині виникають насамперед через перезволоження ґрунту опадами, на думку науковців.

Зараз ви читаєте новину «"Земля тріщить по швах щоночі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі