пʼятниця, 01 квітня 2016 10:29

"Здати документи на отримання шенгенської візи займає до 15 хвилин. Черг у нас не буває"

Для отримання візи на в'їзд до країн Шенгенської угоди, українці повинні пройти певний перелік процедур, передбачений візовим кодексом Євросоюзу. Наприкінці 1990-х — на початку 2000‑х біля консульств вишиковувалися величезні черги. Ситуація кардинально змінилася з появою візових центрів, що взяли на себе оформлення документів для отримання шенгенської візи.

Візові центри за помірну плату зробили отримання віз максимально доступним. Це призвело до поступового зникнення безкінечних черг, у яких людям доводилося стояти цілодобово. Зараз в Україні є три візові оператори. Один із найбільших — VFS Global. Компанія працює на ринку вже дев'ять років. Має представництва в 14 містах: Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпропет­ровськ, Ужгород, Чернівці, Він­ниця, Житомир, Хмельницький, Луцьк, Рівне, Тернопіль, Івано-Франківськ.

— Здати документи на отримання шенгенської візи займає до 15 хвилин. Під час запису людина може обрати зручний для себе час. Це зроблено, по-перше, для зручності клієнтів візового центру (можна спланувати свій день). А по-друге, для розуміння навантаження на чергу всередині візового центру, щоб прийом документів відбувався максимально швидко.

Зрозуміло, що й прийти здавати документи також потрібно на призначений час, не раніше. На вході у візовий центр обов'язково перевіряють час і дату запису. Щоб не створювати собі ж незручності — приходити слід на обраний вами час, — розповідають у компанії VFS Global.

Наводять великий перелік додаткових послуг. Клієнтам допоможуть заповнити анкету, сфотографуватися, оформити страховий поліс, а також запропонують різні види кур'єрських послуг. Приміром, відправлення й отримання рішення про візу кур'єром — за умови, що клієнтові не потрібно здавати відбитки пальців. Ця послуга унікальна тим, що для отримання візи не треба відвідувати візовий центр. Кваліфіковані співробітники приїдуть за вказаною адресою — на роботу чи додому — з потрібним обладнанням. Там можна здати документи, сканувати відбитки пальців, а також сплатити всі необхідні збори.

— Минулого року ввели нові правила для отримання "шенгену". Всі заявники повинні надати свої біометричні дані — відбитки пальців і цифрову фотографію. VFS Global швидко відреагувала на зміни. Кожен візовий центр обладнали необхідною технікою. Детально продумали й розробили процедуру сканування відбитків пальців, яка відповідає вимогам і критеріям консульств. При цьому завчасно поширили інформацію про те, що саме змінюється із запровадженням процедури сканування відбитків пальців. І що подавати документи на візу, як і раніше, можна до будь-якого з візових центрів України. Завдяки цьому люди, які живуть не в Києві, отримували візи в найближчому до них візовому центрі, — повідомляють у компанії VFS Global.

Також компанія піклується про безпеку даних. Кожному заявникові присвоюють унікальний номер, за допомогою якого можна простежити статус документів. Уся персональна інформація через 30 днів після отримання паспорта з рішенням автоматично видаляється із системи.

Інформацію про отримання візи можна знайти у п'яти відкритих джерелах: зателефонувавши до кол-центру, на сайті центру, через електронну пошту, прийшовши на особисту консультацію або прочитавши інформаційний стенд біля візового центру.

— Просимо громадян не користуватися послугами посередників, які часто крутяться навколо посольств, консульств і візових центрів. Зараз українців "обробляють" у мережі, підігріваючи істерію навколо отримання шенгенських віз. У коментарях на форумах часто трапляються розповіді про те, як складно їх отримати. Цим і користуються шахраї. Пропонують за короткий термін оформити всі документи, уникнути клопотів. Їхні послуги коштують у рази дорожче, ніж звичайна процедура. А результат часто протилежний. Людина може втратити і гроші, і дорогоцінний час. У підсумку — просто не вирушити в заплановану поїздку.

Щоб отримати візу, необхідно насамперед уважно ознайомитися з усією інформацію. Часто клієнти в поспіху не до кінця вивчають вимоги до документів. Через це процес може затягнутися. Якщо всіх вимог дотримано, термін отримання візи становитиме від чотирьох днів до двох-трьох тижнів. Це залежить від посольства певної країни. Тому візові центри, особливо напередодні періоду відпусток, рекомендують завчасно підготувати документи.

Зараз ви читаєте новину «"Здати документи на отримання шенгенської візи займає до 15 хвилин. Черг у нас не буває"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі