четвер, 06 січня 2011 03:00

Затемнення налякало пасажирів маршрутки

Автор: фото: Reuters
 

— О 10.30 сіла в маршрутку на Севастопольській площі, — розказує киянка 49-річна Валентина Коваленко. — Їхала скупитися на Різдво. На вулиці Лукашевича водій зупинився. Вибіг на дорогу. Почав кричати: "Люди, подивіться, що робиться із сонцем". Я голову задерла, а сонце наполовину затулене. Злякалася. За спиною бабка почала хреститися: "Кінець світу настає. Люди, моліться". Я чоловікові на мобілку подзвонила. Він в іншому кінці міста. Каже, сонця не бачить, бо небо хмари затягнули. Наш водітєль у кабіну вернувся. Успокоїв усіх. Йому даїшник сказав, що то сонячне затемнення.

У вівторок, 4 січня, о 10.50 українці могли спостерігати часткове сонячне затемнення.

— Тінь Місяця затулила Сонце на 70–80 відсотків, — пояснює столичний астроном 36-річний Микола Мартинюк. — У таких випадках небо темніє набагато слабше, ніж під час повного затемнення, зорі не з'являються.

Часткове затемнення видно неозброєним оком. Під час повного на Сонце можна дивитися тільки через захисні скельця або світлофільтри.

— Спочатку ми не зрозуміли, що це було. У квартирі потемніло. Думали, сніг чи дощ. Виглянула у вікно: половина неба наче чимось задимлена. Я бачила затемнення влітку 1999-го, ми були на морі. Це незабутні враження. Береш двоє окулярів і дивишся, як на сонце поступово находить місяць, повністю закриває, навколо стає темно, — розповідає черкаска 35-річна Діана.

Після затемнення досяг максимуму метеорний потік Квадрантиди, який розпочався новорічної ночі. Зорепад можна буде спостерігати до 8 січня.

— На небі будуть десятки "падучих зірок" за годину, — говорить астролог Людмила Савченко, 47 років. — Найкраще їх буде видно в Європі й Центральній Азії. На небі з'являтиметься в середньому один метеор за хвилину. Зорепад припадає на молодика. У цей час народжуватимуться відкривачі та науковці, люди, які впливатимуть на майбутнє. Це період змін. Прийняті рішення вирішуватимуть долю. Сімейні конфлікти призводитимуть до розривів та розлучень. Нові справи матимуть гарне продовження. Можна думати про шлюб та планувати зачаття дитини.

Цьогоріч буде ще шість затемнень — чотири часткові сонячні та два повні місячні.

Зараз ви читаєте новину «Затемнення налякало пасажирів маршрутки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі