четвер, 05 травня 2022 00:30

Заліки поставлять автоматом

Даниїл Холодов, 21 рік, навчається на програміста:

— Пари відновили на початку квітня. Курсову роботу пишемо, вона рахуватиметься і за диплом. Скасували захист, куратор просто виставить оцінку. Державні іспити в університеті будуть. Пари проводять за розкладом, але присутність не обов'язкова. Тому явка середня. Хоча студенти можуть навчатися, але сил і настрою в більшості немає. Викладачі ставляться з розумінням, не давлять на нас.

Аліна Макаренко, 17 років, навчається на фельдшера:

— Ще не знаю, в якій формі будуть екзамени, заліки, як пройде сесія. 25 травня мала початися виробнича практика. Ми ходили б до лікарні, спостерігали за роботою лікарів. Паралельно — складали іспити. Від початку війни на зв'язок вийшов тільки один викладач. Я живу в Чернігові. Навчатися не могла через постійні обстріли, як і більшість студентів. Інтернет і зв'язок зникли. Якось залізла на хвіртку, зловила сигнал. Додзвонилася до куратора. Вона сказала, щоб не переймалася. Усі розуміють ситуацію. Багато викладачів теж не могли вийти на зв'язок, щоб провести пари. Деякі студенти виїхали за кордон, щоб мати змогу нормально навчатися. З педіатрії викладачка стабільно надсилала завдання, ще коли в мене не було інтернету. Дзвонила й питала, чи все нормально. Зараз більше викладачів скидають завдання. Також надіслали щоденник виробничої практики, який треба заповнити вдома.

Анна Самойленко, 19 років, навчається на юриста:

— В університеті скасували літню сесію, курсову, практику. Всіх автоматично переведуть на наступний курс. Навчається менше половини групи. Пари проводять, якщо набирається хоча б 10 людей. Я не можу виконувати завдання, бо вдома немає інтернету. Поїду в Чехію до тітки. Там є умови для дистанційного навчання, зможу підтягнути все. Батьки пропонували спробувати перевестися в якийсь чеський університет.

Мар'яна Федорова, 21 рік, навчається на вчителя української мови та літератури:

— Викладачі почали надсилати завдання. Їх багато. Це нагадує перший карантин ковіду. Тоді думали — студенти вдома сидять, надішлемо побільше всього. Дали вибір: або проводимо пари по відеозв'язку за розкладом, або виконуємо завдання в програмі "Мудл". Більшість погодилася на останній варіант. Бо не у всіх хороший інтернет. Щоб виконати всі завдання вчасно, треба присвятити парам цілий день. Зараз ніхто не може цього робити. Наприклад, мій хлопець — головний годувальник у родині. Не може покинути роботу, щоб присвятити час навчанню. Однокурсниці поїхали за кордон, живуть у чужих сім'ях. Не мають змоги цілий день сидіти над завданнями. Треба займатися документами, знаходити спільну мову з місцевими, допомагати. Не всі викладачі це розуміють. Подруга повернулася із Закарпаття в Бровари, біля її будинку впав снаряд. Пережила стрес. А викладачі того дня писали їй, чому не здала роботу. Пообіцяли, що заліки поставлять автоматом. Іспити будуть у вигляді тестів.

81 тисяча школярів покинули домівки та продовжили навчання в інших регіонах, повідомляє Мін­освіти. Майже тисяча шкіл зруйновані під час бойових дій, понад 450 розташовані на тимчасово окупованій території. Навчання продовжується у 12 тис. закладах. Долучатися до уроків дистанційно можуть школярі, які виїхали з родичами за кордон. Працюють 2,5 тис. дитсадків.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Заліки поставлять автоматом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі