четвер, 08 жовтня 2020 00:21

Загинуло понад 30 тисяч рибин

У річці Південний Буг поблизу райцентру Первомайськ на Миколаївщині наприкінці вересня критично упав рівень води. Загинуло понад 24 тис. карасів і майже 12 тис. марени дніпровської. Збитки сягають понад 17,7 млн грн.

– 29 вересня миколаївський рибоохоронний пат­руль виявив осушену ділянку річки. Це сталося внаслідок ремонтних робіт на одному з підприємств Первомайської гідроелектростанції, — кажуть у Державному агентстві рибного господарства.

Оновлення водоскидних споруд Первомайського водосховища проводило товариство "Емза", встановили пізніше.

— Для отримання дозволу на роботи ­керівництво ГЕС направило запити. Чекали погодження. А потім вода почала спадати, — говорить провідний державний інспектор відділу охорони водних біоресурсів Миколаївського рибоохоронного патруля Григорій Волошин, 38 років. — Спершу не бачив причин для хвилювання, таке бувало й раніше. Але ділянці приділяв особливу увагу, бо при зниженні рівня води рибу тут виловлювали браконьєри.

"Якщо річка зміліє ще на 20 сантиметрів, то пів міста може опинитися без води", — написав у фейсбуку місцевий Віталій Чемоданов.

Закрити шлюзи ГЕС спершу не могли через пробоїну в одному з них. Комунальники закладали діру мішками зі щебенем та гранвідсівом.

— Із Ладижинського водосховища нам скинули 2 мільйони "кубів" води. Дійшла за пару днів і річка повернулася до безпечного рівня, — додає Григорій Волошин.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло понад 30 тисяч рибин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі