середа, 30 червня 2010 04:44

За три години вода піднялася по пояс

"Усе потонуло, нічого не встигли спасти, — плаче 57-річна Марія Вірста з міста Вашківці Вижницького району Буковини. 23 червня в місцевій річці Глибочок вода піднялася на 8 м. Перед цим дощило майже тиждень. — Вода прийшла в ніч на середу. Наша хата в низині. Спочатку кинулися рятували господарство — свиней, корову, повиводили їх на горби. Кинулися до хати, а там повно води. Коврики, меблі, техніка — все мокре".

У Чернівецькій області оголосили надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Найбільше постраждали Вижницький і Герцаївський райони. Підтопило 529 житлових будинків, майже 3 тис. присадибних ділянок.

Зранку в суботу, 26 червня, жителі затоплених будинків ходять по коліна у воді. Виносять із кімнат на горища побутову техніку, килими, матраци.

— Вода прибувала швидко. За кілька годин ми вже по пояс стояли, — розповідає 35-річний Юрій. — А ще день тому діти цю річку вбрід переходили без чобіт.

У затопленій низині врожаю цього року не чекають.

— Оце 50 соток мого городу. Ми своїми руками все тутка копали, садили, — каже Марія Вірста. — Як жити будемо далі, навіть подумати боюся. Що ми без городини? А худобу як годувати? У мене з серця кров капає.

На 500 м розлився Прут у Новоселицькому районі. У селі Маршинці розмило дорогу до сусіднього Герцаївського району. Тимчасовий міст через річку майже знесло.

— Вода вночі несла дерева, гілля, сміття, — розповідає заступник начальника Новоселицької райдержадміністрації Микола Каліструк, 69 років. — Ми знали прогнози, попередили людей. Сподівалися, що воду стримає міст, але він занизький. Його збудували після повені 2008-го, але неправильно. Потік ринув на село.

Вода піднялася по пояс за 3 год. 64-річна Уляна Лупу повиносила свої речі на горище, ночує в родичів:

— У хаті хоть ремонт можна зробити, а в городі що? У мене тільки вершечки кукурудзи видко, город весь у воді. У людей кури, кролики потонули, бо не встигли з кліток повипускати.

Через сильні дощі в селі Чорногузи Вижницького району на обійстях почала зсовуватися земля.

— У мене був гарний молодий сад. Прокидаюся в середу вранці — а його невидно. Земля пішла. Як-то буде далі так лити з неба, то я без саду лишуся, — розповідає Галина Чорней, 49 років, із Чорногузів.

У суботу на Буковину прилітав прем"єр-міністр Микола Азаров. Оглянув затоплені місця. Наказав знести в Маршинцях тимчасовий міст, а новий збудувати до травня 2011-го. Пообіцяв допомогти фінансово:

— Але правильно буде привчитися кожному страхувати свої будинки. Так, як положено у всіх цивілізованих країнах, — каже Азаров.

Рятувальники називають цьогорічну повінь специфічною. Вода прибула раптово і сходить швидко.

"Ті самі люди постраждали, що і позаторік"

У вихідні на Тернопільщині після сильних дощів у Дністрі піднялася вода до 8-метрової позначки. Підтопило Монастириський, Борщівський і Заліщицький райони. Найбільше постраждало селище Коропець Монастириського району. Там живуть 3785 людей. Евакуювали вісьмох осіб із шести підтоплених будинків. Ще півсотні жителів відселяють.

— Вода в річці піднімалася зі швидкістю 15 сантиметрів за годину. Люди у великому страху. Затопило підвали і присадибні ділянки на півметра-метр. Але ж дітися нема де. То все одно у своїх хатах спали, — розповідає виконувач обов"язків селищного голови Ганна Куйловська, 50 років.

— Краще би дали гроші на відселення, ніж знову їх мочити у воді. Нас за цю весну вже втретє підтоплює. Відселяти звідси треба, — вважає Ганна Петрівна. — Ті самі люди постраждали, що і позаторік. Гроші на ремонт витратили — і маєш знову лихо.

На Івано-Франківщині негода зруйнувала недобудований міст через річку Бистриця-Солотвинська в селі Драгомирчани Тисменецького району. Його ще не закінчили відновлювати з повені 2008 року.

У райцентрі Надвірна підтопило 400 будинків. Вода піднялася на півтора метра.

— Місто постраждало не стільки від річки Бистриці, як від дрібних гірських потічків, які за цієї негоди перетворилися на потоки. Вода досі стоїть на подвір"ях, — каже заступник міського голови Василь Василенко. — Як компенсуватимемо людям збитки невідомо. У міському бюджеті грошей нема.

Олена ДЗІК, Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Зараз ви читаєте новину «За три години вода піднялася по пояс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі