четвер, 04 листопада 2010 00:47

За раз клоп випиває чайну ложку крові

— Щоранку маю покусані руки та шию, клопи замучили, — скаржиться киянка

35-річна Віолетта Славінська. — Змалку жила у "хрущовці", мріяла про квартиру з 4-метровими стелями. Два тижні тому зняла кімнату в комуналці на Лук'янівці. Будинок — "сталінка", у центрі міста. У комнаті осталися повоєнні меблі, пожовклі обої. За ними сидять клопи. Від них усе просмерділося. Я скаржилася в жек, диспетчер сказала, що викличе дезінсекторів. Досі чекаю.

— У Києві майже всі клопи знищені. Скарги надходять поодинокі. Завжди на них реагуємо. Перед заселенням у старі квартири справді краще викликати нас, — говорить спеціаліст із комах міського медично-виробничого підприємства "Профдезінфекція" Олена Дюкова, 58 років.

Клопи вдень ховаються в щілинах стін, під шпалерами та плінтусами, у меблях, книжках, старих ковдрах і подушках. Занести їх у дім можна з речами. Комахи виділяють неприємний запах. У темряві вилазять зі сховищ і шукають поживи. Відчувають її за теплом. Кусають людей, домашніх тварин, птахів.

— Укус клопа безболісний, але потім рана свербить і напухає. При індивідуальному несприйнятті укуси набрякають пухирями. Клопи смокчуть кров на відкритих місцях — лиці, руках, шиї, ногах. За 15 хвилин клоп висмоктує чайну ложку крові. Із плоского та напівпрозорого він стає темним і товстим. Після їжі одразу випорожнюється перетравленою кров'ю. На постелі залишаються бурі цятки.

Живуть клопи півтора року. Весь цей час вони можуть нічого не їсти. Але тоді не дадуть потомства. Однаково кусаються дорослі клопи та личинки.

— Клопиха починає відкладати яйця два дні після того, як напивається крові. Потім народжує щонайменше 60 комах. Клопи переносять тиф, чуму, лихоманку, туляремію. Винищують їх при температурі 45 градусів. Також гинуть від протикомахових аерозолей. Раніше їх травили "Дихлофосом".

Крім клопів, у помешканнях селяться блохи. Навіть там, де немає домашніх тварин. До зими їх має поменшати.

— У квартирах живуть котячі, собачі, щурячі та мишачі, бабакові, ховрахові блохи. Їм смакує будь-яка кров. Кусають також людей. Яйця вистрелюють на метр угору. За один раз до восьми штук. Вони осідають на підлозі, у щілинах паркету, пилюці. У квартири на верхніх поверхах пролазять по трубах.

Зараз ви читаєте новину «За раз клоп випиває чайну ложку крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі