середа, 19 вересня 2012 10:48

За аборт жінок пропонують штрафувати

На початку березня 2012 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект "бютівця" Андрія Шкіля, який передбачає штраф за аборт від 800 грн або ж покарання у вигляді примусових робіт чи позбавлення волі до двох років.

— Прийняття документа про заборону абортів призведе до їх криміналізації, — вважає Лариса Магдюк, експерт із питань гендерної рівності й соціальної справедливості Київської громадської організації "Інститут ліберального суспільства". — До аборту вдаються не лише самотні, а й із повних сімей, тому що не можуть утримувати двох чи більше дітей. Слабка політика соціального забезпечення, економічна нестабільність — усе це впливає на рішення жінки. В Україні може з'явитися нове явище — абортний туризм. Так сталося в Польщі. Звідти жінки їдуть до Білорусі, України, щоб зробити аборт. Також пацієнткам доведеться давати хабарі лікарям за операцію. Зросте кількість нелегальних втручань.

Андрій Шкіль каже, що запропонований законопроект захищає передусім право на життя.

— Ситуація з абортами має свою еволюцію. За радянських часів їх не можна було робити, але народжуваність не підвищувалася, зростали смертність і криміналізація. Через заборони рідко можна досягти хороших результатів. Починати треба з налагодження системи соціального, економічного, медичного, освітнього забезпечення. Однозначно такий закон порушує право жінки розпоряджатися своєю біологічною функцією.

Сурогатне материнство може стати альтернативою абортам?

— Це заробіток, комерціалізація народження, одна з форм торгівлі людьми. Жінка під час вагітності відчуває свою дитину, а тут — народила й мусить віддати. Натомість усиновлення дітей, які залишилися без батьківської опіки, — дуже добра та поважна тенденція в суспільстві.

Що потрібно, аби жінки хотіли ставати матерями?

— У нас погано розвинена культура народження. Усі знають, аби народити в нормальних умовах, треба заплатити. Якщо не можеш, пологи можуть пройти не дуже вдало. Зараз ситуація трохи змінилася: дозволили партнерські пологи, чоловік може взяти відпустку по догляду за дитиною. Але цим змінам заважають стереотипи, ніби народження дитини — це справа лише жінки. Можливо, тому дівчата і не поспішають заводити  дітей. Держава не створює умов для молодих мам: жінці з дитиною або вагітній важко влаштуватися на роботу. З одного боку є образ берегині, який формально шанують і поважають, а з іншого — суспільство й ринок праці свідчать про зовсім інше.

80

відсотків жінок, які переривають вагітність, віком від 18 до 34 років. Це — переважно мешканки міст, за даними МОЗ України за 2011 рік. Найбільша кількість абортів серед заміжніх. Причини: відсутність житла, низька зарплата,  проблеми у сім'ї. У багатьох родинах часто жінка — єдина годувальниця.

166

гривень коштує міні-аборт у державній лікарні. Хірургічний від 550 до 850 грн. Медикаментозний — 1050 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «За аборт жінок пропонують штрафувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі