вівторок, 01 грудня 2009 08:01

Встановили імена двох мільйонів жертв Голодомору
5

Президент Віктор Ющенко бере участь у заходах до Дня пам’яті жертв Голодомору в Києві
Фото: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
Люди прийшли з хоругвами до столичного Меморіалу жертв Голодомору. Його встановили торік на вулиці Івана Мазепи
Кияни кладуть до підніжжя пам’ятника жертвам Голодомору свічки та колосся, перемотане чорними стрічками
Коли темніє, люди розпочинають всеукраїнську акцію ”Запали свічку”
У Харкові міліціонер повідомляє протестувальнику з плакатом, де відбуватиметься траурний мітинг

28 листопада в Україні відзначали День пам"яті жертв Голодомору.

— По Україні "чорна" субота. Але одні плачуть, а інші скачуть, — говорить киянин 57-річний Артем Головченко. В Херсоні 1933-го під час голоду померли його бабусі й тітка. — Включив сьогодні телевізор. Одні телеканали прибрали з ефіру навіть музичні заставки. А інші крутили комедійні шоу з Галкіним і концерти Алли Пугачової. З обіду в чотирьох містах почалися футбольні матчі. Уболівальники пили пиво, веселилися, коли забивали голи. Хіба це правильно?

Артем Володимирович на пл. Михайлівській у Києві кладе чотири червоні гвоздики до меморіалу жертвам Голодомору. Розказує, що записав спогади своєї матері про Голодомор і видав їх.

— Мама згадувала, як її матір уже не могла злізти з печі. Старша сестра з колодязя достала піввідра води. На ній зварили три зелені картоплини. Кожну ділили на дрібні шматочки, щоб здавалося більше. Звали матір їсти, а вона уже схолола. Дядько з тіткою поховали її на цвинтарі. Дітей забрали до себе, бо якби самі лишилися, поприходили б голодні сусіди і поїли.

У Софійському соборі зі свічками стоять президент Віктор Ющенко, прем"єр Юлія Тимошенко. Потім їдуть до Меморіалу пам"яті жертв Голодомору, на вул. Мазепи. Президент іде з дружиною Катериною, дітьми, онуками й зятем. Усі одягнуті у чорні пальта. Жінки покрили голови чорними хустками. До підніжжя монумента ставлять горщики зі свічками та кладуть колоски, обмотані чорними стрічками.

— Ми зробили майже неможливе, — виголошує промову Віктор Ющенко. — Встановили імена майже двох мільйонів убитих людей.

Оголошує хвилину мовчання.

"У селі Багачівка Черкаської області на цвинтарі є шість могилок. П"ять маленьких і одна більша. Там поховані брати і сестри мого батька, а поряд — мій дід. Вони померли в 1933-му від голоду", — пише на своєму блозі екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, 52 роки.

— 1933-го моїм бабі й дідові виповнилося по 35, — розповідає він по телефону "ГПУ". — У них було семеро дітей, серед них — 6-річний Степан, який згодом став моїм батьком. Мали невелику хатину-мазанку, коло неї гектар землі й коня. Урожай був непоганий, ніхто не очікував біди. Прийшли люди з гвинтівками, оголосили діда куркулем, заарештували і повезли до райцентру у відділок. Забрали коня, реманент, інструменти. Багнетами розпороли перину й подушки — шукали зерно. Витягли з печі глечик із борщем і вилили на землю. Моя тітка, 13-річна Тетяна, заховала на грудях торбочку з квасолею. Їй розпороли одежу, квасолю висипали і розтоптали чобітьми. Протягом тижня п"ятеро дітей померли з голоду. Вижили лише мій батько й тітка.

Діда у відділку били щодня. Випустили за два тижні. Коли він добився додому, його зустріла дружина і лише двійко дітей. Такого горя серце діда не витримало. Він пішов на цвинтар до дитячих поховань і там помер. Якою великою була б наша родина, якби не голод!

У США панахида за жертвами Голодомору відбулася в соборі св. Патріка в Нью-Йорку. Президент Барак Обама закликав пам"ятати про жертв репресій 30-х років в Україні. В Москві панахиду відправили в Богоявленському кафедральному соборі. Її провели за сприяння посольства України. Президент Дмитро Медведєв у заходах участі не брав.


Зараз ви читаєте новину «Встановили імена двох мільйонів жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі