пʼятниця, 28 грудня 2018 07:11

"Всі це знали, але хотіли більше заробити. От і заробили"

Автор: WWW.LVIV.DSNS.GOV.UA
  В центрі Львова неподалік Оперного театру загорілась ятка різдвяного ярмарку. Вогонь перекинувся на дві сусідні
В центрі Львова неподалік Оперного театру загорілась ятка різдвяного ярмарку. Вогонь перекинувся на дві сусідні

22 грудня на різдвяному ярмарку, що на просп. Свободи у Львові, згоріла ятка "Реберня". Там продавали смажене м'ясо та реберця. Заклад належав львівській підприємиці 42-річній Зоряні Бойко.

Вогонь із будиночка перекинувся на сусідні. Через вибух постраждали четверо працівників "Реберні". Отримали опіки обличчя, шиї, тулуба та рук. Площу затягнуло димом. Стовп вогню сягав 20 м. Ятка вигоріла вщент.

На місці пожежі було багато людей. Декотрі допомагали потерпілим, викликали служби порятунку. Інші знімали подію на відео та фотографували.

— Десь о 13:20 я проходила повз ярмарок у бік вулиці Театральної. Раптом почула крик та писк людей. Озирнулася і побачила багато диму. Підійшла ближче. Всі знімали на відео. Я в той момент дзвонила в службу "101". Спочатку горіло несильно. Коли вибухнув балон, видно було, як полум'я охопило весь будиночок та сусідній, ближче до ялинки, — розповідає очевидиця Анна Свиріпа, 21 рік.

— Ми вийшли з Оперного театру. Там був звітний концерт дитячої хореографічної школи, — згадує львів'янка 38-річна Юлія Дяків. — Було багато густого диму. Ми пішли в сторону площі Ринок, дим сягав аж туди.

Пожежу ліквідували за 15 хв. після отримання виклику. Працювали три пожежно-рятувальних підрозділи та 20 вогнеборців.

Троє потерпілих перебувають в опіковому відділенні 8-ї міської лікарні. 20-річний пацієнт у реанімації.

— Він у тяжкому стані, але є позитивна динаміка. Стабілізований. Пробуємо переводити його на самостійне дихання. Дівчину 22 років із реанімації перевели у відділення, — говорить головний лікар Василь Обаранець, 55 років.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про порушення правил безпеки. Вона передбачає обмеження волі терміном до п'яти років або позбавлення волі до восьми років. За версією слідства, здетонували газові балони.

Першим кинувся допомагати постраждалим 24-річний Андрій Алямський. Він — військовослужбовець за контрактом, старший солдат. Служить у ЗСУ з квітня 2015-го. На війні виконував обов'язки військового парамедика. Зараз на навчаннях у складі артилерійської навчальної частини 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині.

Наступного дня всі три львівських ярмарки — на просп. Свободи, Червоної Калини та Площі Ринок — перевірили на наявність газового устаткування та дотримання вимог протипожежної безпеки.

— Елементарне порушення техніки безпеки призвело до такої біди. Усіх попереджали: категорично заборонено використовувати будь-які балони. Всі це знали, але хотіли більше заробити. От і заробили. Переконав організаторів ярмарку взяти на себе всі витрати, пов'язані з лікуванням і реабілітацією постраждалих, та виплатити їм матеріальну допомогу, — розповів міський голова Андрій Садовий, 50 років. — Не буду наперед призначати винних, триває слідство. Але є очевидний факт — порушення правил безпеки власником закладу. Використання газових балонів на ярмарку заборонено, орендар підписував відповідне зобов'язання. Далі — слово за слідчими органами.

Товариство "Львівські ярмарки", організатор різдвяного ярмарку, розірвало угоду з "Ребернею". Фірма більше не братиме участі в жодному проекті організації.

Зараз ви читаєте новину «"Всі це знали, але хотіли більше заробити. От і заробили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі