вівторок, 28 травня 2013 05:45

Врожай зернових зросте на 11 мільйонів тонн

Цьогоріч Україна може зібрати 56,5 млн т зерна, прогнозує міністерство сільського господарства США. Їхню аналітику вважають однією з найавторитетніших у світі. Торік наша країна зібрала 45,3 млн т зерна, 2011-го — 56,7 млн. Для власного вжитку Україні треба 25-27 млн т.

— Зерна може вродити навіть близько 58 мільйонів тонн. Основна наша культура — пшениця. Її врожай прогнозують у 22 мільйони тонн. Ми років 10 не купуємо пшеницю за кордоном, — додає експерт консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник, 36 років.

На врожай впливають два фактори — погода та стан агробізнесу. Завдяки гарній погоді цього року прогнозують добрий врожай. Озимина переважно у хорошому стані. Трошки гірша ситуація з ячменем. Менше посіяли ярого ячменю, бо на початку весни було забагато снігу. Тому ринок переорієнтовується на пізні культури, такі як кукурудза. Із зернових культур у неї найбільша врожайність. Щороку покращують технології. Стає доступнішим нове насіння. Тому врожайність збільшується, а втрати при збиранні зменшуються.

Багато хто каже, що у решті Європи кращі врожаї. Але не коректно порівнювати статистику наосліп. Усе залежить від видів ґрунтів і площ. За деякими культурами нас логічніше порівнювати із США. Так от, наші врожаї по кукурудзі не поступаються. У Європі для пшениці використовують багато міндобрив. Якби їх внести в український чорнозем, він перетворився би на пісок і це була б катастрофа. Потрібно робити все згідно з технологією карти: удобрювати вчасно, не брати списане минулорічне насіння, а купувати якісне, гібридне, яке даватиме високий урожай. Важливим фактором розвитку агросектору є технологічна база. Сучасний новий комбайн на 30 відсотків зменшує втрати на полі порівняно до радянської техніки.

Поки що наша агропромисловість розвивається повільно. Це пов'язано із ситуацією в країні та економічною кризою у світі. Агробізнесу бракує грошей. Банки і міжнародні інституції не дають дешеві кредити. Як тільки процентні ставки знизяться — темпи розвитку стануть швидші.

Зараз ви читаєте новину «Врожай зернових зросте на 11 мільйонів тонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі