пʼятниця, 01 листопада 2019 00:19

Водійські права показуватимуть у смартфоні

Із 1 листопада Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків зможуть купувати газ на зиму за фіксованою ціною — 6145,31 грн за тисячу кубометрів. Пільговий період триватиме до 31 березня 2020-го.

Паливо продаватимуть за умови 100-відсоткової передплати тим ОСББ, що мають власні котельні.

— Це дозволить їм не залежати від зростання ціни, — говорить 44-річний Андрій Фаворов із Нафтогазу. — Жителі багатоквартирного будинку будуть захищені від підняття тарифів на тепло.

Ціна на газ змінюється щомісяця. У жовтні для багатоквартирних будинків становила 9138 грн за 1 тис. куб.

— ОСББ — не прибуткові організації. Їм буде складно заплатити наперед, — каже Лариса Логінова з компанії "Вінницягаз". — Мають порахувати, скільки палива їм треба на зиму. Для прикладу брати кількість, що використали за попередній сезон.

У листопаді запрацює онлайн-­про­грама "Дія". У ній водії можуть створювати електронні права і завантажувати їх на смартфон. Для цього мають внести в додаток дані з водійсь­кого посвідчення.

— Реєстрація буде проста. Все можна зробити з дому, — говорить заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров. — Щоб оформити електронне посвідчення, в наших базах має бути відцифрована фотографія обличчя водія. Якщо в людини радянські права, то зробити електронні не зможе.

Права на смартфоні діятимуть в Україні. Для виїзду за кордон необхідно брати оригінальне посвідчення.

Останнього місяця осені запрацює електронний облік деревини. Так уряд планує боротися з незаконною вирубкою лісів.

— Майже 30 відсотків деревини перебуває в тіньовому обігу. Щороку держава втрачає до 2 мільярдів гривень, — говорить прем'єр-міністр Олексій Гончарук, 35 років. — Після вирубки будь-яку деревину чипуватимуть і позначатимуть індивідуальним номером. В іншому разі вважатиметься нелегальною та вилучатиметься. Облік вестимуть підприємства, що відносяться до Міністерства оборони, та лісові господарства.

Із 5 листопада Нацбанк скасує обмеження на купівлю валюти. До цього українці могли її придбати на суму не більш як 150 тис. грн на добу.

— Це не суттєво вплине на валютний ринок. Більшість людей і так купували валюту на менші суми, — кажуть у Нацбанку.

Запрацюють зміни в державно-будівельних нормах, що стосуються проектування кінотеатрів і театрів. Збільшать кількість жіночих туалетів. Раніше їх будували із розрахунку один санвузол на 30 жінок. Відтепер один туалет має бути на 15. Кількість санвузлів проектуватимуть, враховуючи загальну кількість місць у глядацьких залах.

— Частина туалетів мають бути доступні для людей з інвалідністю та інших груп маломобільного населення, містити сповивальні столики для немовлят, — каже Лев Парцхаладзе, 48 років, президент Конфедерації будівельників України.

8 листопада пройде 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч учасники зможуть майже одразу перевірити свою роботу.

— Зазвичай ми отримуємо листи упродовж двох днів. Потім півтора-два тижні їх перевіряємо. Це громіздка і складна робота, — каже автор диктанту 48-річний Олександр Авраменко, доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка. — Цього разу вирішили продиктували текст, узяти паузу на 3–4 хвилини. Потім його перевірити і вивісити на сайт. Я озвучу орфограми, пунктограми. Усе прокоментую, щоб перевірка завершилася одразу.

Із 13 листопада запрацює безвіз із гірським островом Домінікою на межі Карибського моря і Атлантичного океану. Українці зможуть перебувати там до 90 днів без візи.

У листопаді в Києві мав запра­цювати електронний квиток для проїзду у громадському транспорті. Жетони в метро і паперові квитки столична влада планувала вивести з обігу. Нововведення відклали.

— Систему електронного квитка треба вдосконалити, — каже директор департаменту інформаційно-­комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації Юрій Назаров.

Зараз ви читаєте новину «Водійські права показуватимуть у смартфоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі