середа, 21 липня 2010 07:44

"Вода нагрівалася настільки, що можна було готувати каву"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Пасажири виходять із потяга близько 14 години 19 липня. Літня жінка тримає в руках порожню пляшку з-під води
Пасажири виходять із потяга близько 14 години 19 липня. Літня жінка тримає в руках порожню пляшку з-під води

Минула субота, плацкартний вагон потяга N58 Київ — Вінниця. Усі вікна запломбовані. На склі напис: "Вікна не відчиняти. У вагоні працюють кондиціонери". Температура +32°C, нічим дихати. Кондиціонер діє тільки в купе провідника.

Від задухи 53-річній Іванні Олександрівні стає зле. Провідниця приносить аптечку. Там упаковка валідолу і дві анальгіну.

— Майте совість, відкрийте людям вікна, — звертається до залізничниці киянин Олександр Зубицький, 32 роки. Виводить супутницю подихати у тамбур.

— Не положено откривать окошка. Кондиціонери працюють. Ви їх не відчуваєте, бо вагон дуже нагрітий. Ще трохи проїдемо, і стане лучче. У мене є мінеральна водичка з холодільника, продаємо пиво і квас, — каже провідниця.

Єдине прочинене вікно — в туалеті. Туди заходять чоловіки, сидять по 15–20 хв. Провідниця кричить на пасажирів, що ті курять у вбиральні.

— Від спеки люди рятуються холодним пивом і мінералкою. На зупинках у рознощиків скупають усі прохолодні напої та морозиво, — каже киянин Валерій Куць, 32 роки.

Минулої середи він їхав з Євпаторії до столиці плацкартним вагоном. Розповідає, що дорогою пасажири повідчиняли всі вікна, стало трохи легше. У сусідки Валерія по купе був термометр. Близько 18.00 він показував +32°C.

Пасажири мочили водою рушники й обгортали голови

— Вода в пляшках нагрівалася настільки, що можна було приготувати розчинну каву, — згадує поїздку з Євпаторії Ангеліна, дружина Валерія. З її слів, пасажири мочили водою рушники й обгортали голови. Жінки сварилися з тими, хто курив біля туалету.

Найбільше на столичному залізничному вокзалі на задуху у вагонах скаржаться пасажири приміських електричок. У години пік до вагона набивається кількасот людей. Витяжка майже не працює. А кватирки у вікнах вузькі, свіже повітря майже не потрапляє досередини.

— Хотів би я знати, хто вигадав ці нові вікна в електричках. Запхати б того розумника в такий вагон і змусити їздити щодня, — сердиться 43-річний Андрій Броніславович із Фастова, що на Київщині. Він вийшов на київському пероні з фастівської електрички, яка прибула о 17.54. З носа скапує піт, футболка мокра, наче хтось облив водою.

У електричках підвищеного комфорту працюють кондиціонери.

— Температура не підіймається вище 25 градусів. Це цілком комфортні умови. Пасажири у дорозі 4 години. Поїздкою завжди задоволені, — каже начальник потяга Київ—Жмеринка. Імені не називає. Керівництво "Укрзалізниці" заборонило працівникам спілкуватися із пресою.

Зараз ви читаєте новину «"Вода нагрівалася настільки, що можна було готувати каву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі