середа, 27 вересня 2006 16:37

Вітрильник часів Кримської війни стане першим у підводному музеї

"Британський вітрильник "Агнес Блейкі" — єдиний в Україні вітрильник часів Кримської війни 1853–1856 років, який так добре зберігся, — розповідає "ГПУ" 43-річний Сергій Воронов, начальник Департаменту підводної спадщини, що при Інституті археології НАН України. — Пролежавши на дні понад півтора століття, зберігся на 80 відсотків. Трюми забиті англійським військовим одягом і старовинною зброєю".

Водолази з севастопольського дайвінг-центру "Аквамарин" помітили затонулий корабель у морі біля Севастополя ще кілька років тому. Але спускатися на глибину 84 метри не поспішали. За їхніми словами, це дорого і ризиковано. Лише щоб заправити балони, потрібно 500–700 грн.

Тільки тиждень тому троє українських дайверів — Олег Зубачов, Дмитро Шаповалов, Михайло Фальковський і росіянин Андрій Биков почали обстежувати корабель. Через чотири дні роботи, минулої середи, помітили корабельний дзвін.

— У мене аж мурашки по шкірі пішли, — згадує 32-річний Олег Зубачов, директор дайвінг-центру "Аквамарин". — Ми зрозуміли, що власними руками доторкнулися до історії.

Зубачов разом із колегами очистили дзвін і прочитали напис: "Агнес Блейкі". За словами Сергія Воронова, з англійської мови ХІХ століття назву можна перекласти як "Чорний Ангел". Під надписом стояв шифр підприємства-виробника корабля — "АБД". Сорокаметровий дерев"яний трищогловий барк спустили на воду 1841 року. Належав він королівським військово-морським силам Великої Британії.

Британський корабель уже занесли до культурно-історичного каталогу ЮНЕСКО. А піднімати "Агнес Блейкі" не будуть — кажуть, він від цього розсиплеться.

— Він стане першим експонатом підводного музею, — розповідає Воронов. — Ми зараз піднімаємо ще кілька літаків Другої світової і транспортуємо їх до "Агнес Блейкі".

Кримська війна між Російською та Османською імперіями за панування на Близькому Сході почалася 1853 року. Згодом у воєнні дії на боці Туреччини втрутилися Англія, Франція та Сардинське королівство. Основні бої велися в Криму біля Севастополя, а ще — в Балтійському морі, на Камчатці, Кавказі.

Британську армію під час Кримської війни обслуговували 207 кораблів. Вони підвозили військовим зброю, одяг, набої. 24 листопада 1854 року в морі біля Південного берега Криму був сильний шторм. В один день на ділянці від Севастополя до Євпаторії королівська армія Великої Британії втратила 60 кораблів. "Агнес Блейкі" — один із них.

— У лівий борт "Агнеса" вдарилося інше судно, — каже Воронов. — Від пробоїни корабель і затонув. Узагалі в нього доволі цікава історія.

Посольство Великої Британії надало науковцям перелік кораблів, які затонули під час шторму 24 листопада 1854 року. Судна із назвою "Агнес Блейкі" вчені в цьому списку не знайшли.

— Це свідчить про те, що корабель кілька разів перепродували. Кожен господар змінював його назву, як хотів. Під час війни корабель називався інакше. А на дзвоні збереглася перша назва.

Барк потонув не біля берега, як інші, а за три кілометри від нього.

Зараз ви читаєте новину «Вітрильник часів Кримської війни стане першим у підводному музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі