четвер, 24 лютого 2011 11:13

Вінницькі довічники майструють кораблі до Євро-2012

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Адольф Перетягін із Вінницької установи виконання покарань номер один показує власноруч зроблений корабель завдовжки 80 сантиметрів
Адольф Перетягін із Вінницької установи виконання покарань номер один показує власноруч зроблений корабель завдовжки 80 сантиметрів

До початку футбольного чемпіонату Євро-2012 довічно ув'язнені з Вінницької установи з виконання покарань №1 готують сувеніри.

— Плануємо виготовити до 200 кораблів та близько тисячі мініатюрних корабликів у пляшках із символікою чемпіонату. Над ними працюють 45 засуджених, — каже заступник начальника установи з виробництва Олександр Муравель. — Масштаби сувенірів різні. Від найменшого 20-сантиметрового, який коштує 125 гривень. І більші — до 6 тис. гривень.

22 лютого представляють перші чотири вироби. 44-річний Адольф Перетягін із камери №250 закінчив 80-сантиметровий прототип парусника "Полтава".

— Це перший корабель, яким керував Петро І, — уточнює Адольф Валерійович. — Назвав його "Лордом" — з англійської — Господь. Я — віруючий. Цей макет — спрощений варіант. Зробив його за місяць. Можна й ідентичний, правда піде до восьми місяців. Корабель розфарбував гуашшю, розмішаною з клеєм ПВА. Пропорція один до одного. Це аби не пачкалася та не стиралася. Клей дає таку плівочку, та захищає.

Сувеніри виготовляють із дерева і тканини.

— Найкраще працювати з м'яким деревом — липою, тополем. Важче з дубом, буком, вони тверді, — додає ув'язнений. — Паруса робимо з тканини, яку промочуємо у воді, розведеній із ПВА. Коли висихає, вирізаємо смужки.

На підставці до сувеніру Перетягін з хліба вим'яв логотип Євро-2012.

— Зараз із того ж хліба доліплюю команду корабля, — показує фігурки людей заввишки 3 см. — Розфарбую їхні костюми в кольори нашого прапору. Думаю, до наступного судна зробити футбольну команду. Сам колись займався футболом. У Києві в юнацькій школі "Динамо", потім за команду "Металіст" на Хмельниччині грав. І тут стежу за футболом. Коли дізнався, що будемо робити сувеніри до чемпіонату, дуже зрадів.

Із сусідньої камери довічник 38-річний Ігор Зінченко зробив корабель у пляшці.

— Макети кораблів ми робили й раніше. А в пляшках, тільки почали, — каже. —  Навчався техніці по фільмах. У пляшку як його запихнув? Нехай це залишиться секретом, а то з'являться конкуренти.

За виготовлення сувенірів засудженим нараховують від 200 до 500 грн зарплатні.

— Виготовляти кораблі почали приблизно сім років тому. За місяць продаємо 20–30 штук, — підраховує Олександр Муравель. — Замовляють на весілля та ювілеї. Оформлюють у нашій бухгалтерії замовлення, дають розміри та назву корабля. Тепер думаємо, як будемо збувати товар на Євро-2012. Ведемо переговори з фірмами.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькі довічники майструють кораблі до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі