вівторок, 30 березня 2010 19:28

Вінницьке золото показують в Австрії (ФОТО)

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Золота гривна сарматського царя Інесмея. Її знайшли у 1984-му біля села Пороги Ямпільського району Вінниччини. Важить 237 грамів
Золота гривна сарматського царя Інесмея. Її знайшли у 1984-му біля села Пороги Ямпільського району Вінниччини. Важить 237 грамів

Сарматське золото й срібло із фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею від 21 березня показують в австрійському місті Лінц.

— Це спільний проект Інститутів історії та археології України. Присвячений історії кочових племен, — розповідає Світлана Шароварська, 33 роки, заступник директора музею. — Перша виставка відбулася 2007-го в італійському місті Тренто. За п"ять місяців на ній побувало 118 тисяч відвідувачів.

Для експозиції "Золотий небокрай" у Лінці, що у федеральній землі Верхня Австрія, відправили 27 експонатів. Золото та срібло датовані І ст. нашої ери.

— Предмети знайшли 1984 року біля села Пороги Ямпільського району, в могилі сарматського царя Інесмея, — продовжує Світлана Шароварська. — Тіло знаходилося у дубовому саркофазі. З ним була їжа, дві амфори, срібний кубок із ручкою у вигляді коня. Сармати були надзвичайно залежні від цих тварин, дуже шанували їх, тому скрізь зображали.

Біля похованого була 237-грамова гривна — прикраса на шию, символ верховної влади. Оздобу зроблено із трьох перевитих золотих дротів, увінчаних застібками у вигляді кінських голів. Коні тримають солярний знак, символ богині Астарти.

— Цікаві набори парадного і портупейного пасків. Парадна бляшка — це золота пластина із бірюзою. Якщо вдивитись у деталь портупейного пояса, що кріпилася на ньому, то видно людину з яскраво монголоїдними рисами. Вона сидить верхи на безгривому леві, тримає за хвости двох грифонів. Це міфічні крилаті істоти з тілом лева і головою дракона. На візерунку вони шматують невідому тварину.

Із Вінниці до Києва коштовний метал у спеціальних контейнерах супроводжували працівники музею під охороною спецпідрозділу "Титан". Суму страховки музейники не розголошують.

— Золото помістили у спеціально замовлені для поїздки ящики, — говорить Світлана Шароварська. — Поклали у них кілька шарів поролону, в ньому вирізали місце під кожен експонат. Потім ящики закручували шурупами, пломбували. Наша директор особисто їздила до Австрії, аби зняти пломби й передати експонати. До кожного предмета готували паспорт збереженості. У ньому зазначили всі деформації, тріщинки. То вони з лупою все дивилися, порівнювали.

У Австрії виставка триватиме до 26 серпня. У вересні золото повезуть до німецького міста Ганновер.

Зараз ви читаєте новину «Вінницьке золото показують в Австрії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі