вівторок, 17 вересня 2019 00:50

Викрадену картину знайшли у Сполучених Штатах Америки

Автор: ФОТО З САЙТА ANTIQUES-CONSULTING.COM
  Картину українського художника Михайла Паніна ”Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” нацисти вивезли з Дніпропетровська під час Другої світової війни. Її знайшли в будинку швейцарського військового
Картину українського художника Михайла Паніна ”Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” нацисти вивезли з Дніпропетровська під час Другої світової війни. Її знайшли в будинку швейцарського військового

До художнього музею в Дніпрі зі США повертають картину художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною". Її вивезли нацисти під час Другої світової війни.

Михайло Панін — український живописець, учень Іллі Рєпіна. Полотно "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" написав 1911 року. Це була його дипломна робота в Петербурзькій академії мистецтв. На ній московський цар Іван IV виїжджає із кремлівських воріт.

Картина була в Дніпровському художньому музеї. Під час Другої світової війни нацисти вивезли її до Німеччини. Де була потім — невідомо.

Останні 30 років картина належала американці 84-річній Габріелі Трейсі. Жінка не знала, що вона крадена. Довідалася про це 2017-го, коли переїжджала в інший будинок і виставила свої речі на торги.

Продаж картини в аукціонному домі міста Александрія штату Вірджинія зупинили на вимогу Дніпровського художнього музею. Для з'ясування обставин аукціон звернувся до Федерального бюро розслідувань.

— Це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам'яток культурної спадщини, — каже посол України в США Валерій Чалий, 49 років.

Зараз американські слідчі встановлюють, як картина потрапила до США. Подружжя Трейсі знайшло її в будинку, де раніше жив швейцарський військовий, який емігрував у Штати 1946-го.

Зараз ви читаєте новину «Викрадену картину знайшли у Сполучених Штатах Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі