вівторок, 05 лютого 2019 00:30

Відкрили електростанцію, яка працює на смітті

Електростанцію, яка працює на газі, добутому зі сміття, відкрили на території села Ковалівка неподалік Полтави. Її побудували на території Макухівського сміттєзвалища — найбільшого в області.

Станція забезпечить зменшення шкідливих викидів біогазу та знизить ризик пожеж на звалищі. Її побудували за чотири місяці. Перебуває у власності компанії "Кліар енерджі Кременчук". Витратили 35 млн грн коштів інвесторів та кредитних банків. Обслуговують п'ятеро працівників.

Електрику продають держпідприємству "Енергоринок". Далі її транспортує Полтаваобленерго. Для мешканців найближчих сіл станція може працювати як генератор і стабілізатор мережі захищаючи від перепадів напруги.

— Метан — це парниковий газ. Він разів у 30 шкідливіший, ніж вуглекислий. Тому звалища є великою проблемою, — пояснює член громадської організації "Еколтава" Максим Макуха, 30 років. — Цивілізовані країни давно перетворюють звалищний газ на електроенергію.

Установка працює безперервно. Виробляє електричної енергії 600 кВт за годину. Це заміщує близько 2 млн куб. м природного газу щороку. Газу на макухівському смітнику вистачить приблизно на 25 років.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили електростанцію, яка працює на смітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі