неділя, 21 січня 2007 19:28

Від негоди постраждало 19 областей

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Від пориву вітру похилилася й повисла на лініях електропередач головна ялинка перед Оперним театром у Львові
Від пориву вітру похилилася й повисла на лініях електропередач головна ялинка перед Оперним театром у Львові

У п"ятницю під час буревію в місті Горлівка Донецької області загинула 60-річна Валентина Кравченко. Жінка заходила до під"їзду свого будинку. Раптом від пориву вітру впало старе дерево.

— Воно звалилося на пенсіонерку і переламало їй шийні хребці. Жінка померла миттєво, — розповідає Микола Ранга, 34 роки, з прес-служби управління МНС Донеччини.

Лікарі "швидкої", які приїхали за викликом, не змогли самі дістати тіло жінки. Викликали рятувальників, і ті розпиляли стовбур.

Усього в Україні від негоди станом на неділю постраждало 483 населені пункти в 19 областях та Криму. Найбільше шквальні вітри зачепили Львівщину. Деякі пориви сягали 145 км/год. Так, у місті Сколе на Водохреще буревій зірвав майже 300 м даху будинку культури "Бескид". Була також пошкоджена високовольтна лінія електропередач на залізничному перегоні Сколе–Лавочне.

— О десятій вечора напруги не стало відразу на чотирьох ділянках,  — розповідає Тарас Павлів, 41 рік, начальник Сколівського райвідділу МНС у Львівській області. — За кілька годин мав прибути пасажирський поїзд з Москви. До цього часу ми б не встигнули усунути поломки. Тому зі Стрия підігнали п"ять тепловозів і буксирували ними потяг 35 кілометрів. До Ужгорода він прибув із двогодинним запізненням.

Через знеструмлення у селі Козьова Сколівського району на нафтоперекачувальній станції "Карпати" магістрального нафтопроводу "Дружба" припинилася подача нафти до Словаччини. Відключилося 37 газорозподільних станцій. Постачання нафти та газу вже відновили.

У Львові 19 січня найбільше дісталося дитячій клінічній лікарні "Охматдит". Буревій зірвав майже 200 кв. м покриття. Під час стихії у шпиталі перебували 400 хворих.

Наступної ночі сильний порив вітру повалив ялинку перед Оперним театром. Дерево нахилилося і висіло на металевому кріпленні та лініях електропередач. Під шквальним вітром не встояла зелена красуня у райцентрі Стрий, яка впала на різдвяний вертеп.

У Парку національного відродження в Тернополі побоюються, що впаде літак — пам"ятник льотчикам-визволителям.

У Європі загинуло 47 людей

Шторм, що охопив Європу, — найбільший із 1999 року. Тоді жертвами негоди стало 120 людей. Зараз від шквальних вітрів, падіння дерев, обривів електроліній загинуло уже 47 осіб. Найбільше у Великій Британії — 14. У Німеччині буревій забрав 12 життів, а в Нідерландах — шість.
Серед загиблих є також діти. Так, на 2-річного Саурава Гая з Лондона впала стіна, коли хлопчик вийшов надвір з нянькою. Жінку доправили до лікарні. А в Мюнхені півторарічна дитина загинула від удару дверима. Вітер зірвав їх із петель.

Зараз ви читаєте новину «Від негоди постраждало 19 областей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі