четвер, 04 листопада 2021 07:55

Від коронавірусу дозволили щеплювати з 12 років

Із 28 жовтня виявили 153 353 нових інфікованих. Не побороли коронавірус 3819 українців.

15 областей перейшли в червону зону епіднебезпеки — Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська. У помаранчевій лишилися Вінницька, Волинська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Черкаська та Чернівецька. У жовтій — Закарпатська й Кіровоградська.

Автор: GETTYIMAGES
  Від 1 листопада пасажири можуть їздити громадським транспортом столиці лише з сертифікатом про щеплення або негативним ПЛР-тестом. Порушників штрафує поліція на суму від 17 тисяч гривень
Від 1 листопада пасажири можуть їздити громадським транспортом столиці лише з сертифікатом про щеплення або негативним ПЛР-тестом. Порушників штрафує поліція на суму від 17 тисяч гривень

— Активно організовуємо додаткові ліжка, але персоналу бракує, — каже інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні 39-річна Ольга Кобевко. — Пацієнтів у нас багато з вересня. В одному відділенні може бути понад 100. А в нас їх два і реанімація. Медики не витримують навантаження і звільняються. На одного лікаря за добу інколи припадає шестеро хворих у тяжкому стані. Нинішній спалах набагато потужніший. Вірус агресивніший. Швидше розвиваються ускладнення.

80% госпіталізованих залежні від медичного кисню. Дві третини обладнаних ним ліжок у країні вже зайняті. Найкритичніша ситуація в Донецькій, Київській, Сумській і Запорізькій областях.

— В нашому закладі 455 кисневих ліжок і всі зайняті, — говорить Тетяна Мостепан, головна лікарка клінічної лікарні №4 у Києві. — Такими темпами за добу використовуємо 7 тонн кисню. Хоча в найтяжчі часи витрачали не більше 5 тонн. За весь час пандемії такого не було.

Аби поповнити запаси медичного кисню, уряд залучив 35 підприємств, що його вироб­ляють.

— Споживання кисню на одного пацієнта зросло вшестеро. За добу лікарні в країні використовують понад 330 тонн рідкого кисню та 6,8 тисячі балонів, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік.

Українці почали активніше вакцинуватися. За минулий тиждень щеплення отримали 1,7 млн осіб. Найбільше — в Києві, Полтавській і Київській областях. Найменше — на Закарпатті й Волині.

— Вакцинацію пришвидшили жорсткі обмеження. План влади спрацював, але пізно, — говорить імунолог 43‑річний Борис Донський. — Це треба було робити місяць тому. Щеплення суттєво вже не вплине на спалах захворювання. Результат побачимо щонайменше за місяць.

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Відома у столиці мережа закусочних на вулиці Велика Васильківська видає замовлення на винос. З 1 листопада закладам харчування Києва, де не всі співробітники щеплені, працювати заборонили
Відома у столиці мережа закусочних на вулиці Велика Васильківська видає замовлення на винос. З 1 листопада закладам харчування Києва, де не всі співробітники щеплені, працювати заборонили

В Україні дозволили щепити від коронавірусу дітей від 12 років.

Робити це можна лише вакциною "Пфайзер" за тією ж схемою, що й дорослих — двічі з проміжком від 21 до 28 днів. Але меншим дозуванням — 0,3 мл. Потрібно надати документ за формою 063/о, де зазначено, що дитина отримала всі інші щеплення, згідно з Національним календарем.

Видавець 39‑річний Ілля Стронґовський уже вакцинував свою доньку 13‑річну Єву. Вона має рідкісну генетичну патологію. Не ходить і не говорить.

— Єві зробили тільки щеплення для новонароджених, — каже Стронґовський. — Усі наступні роки ми утримувалися від цього, згідно з порадами лікарів і протипоказаннями. Щойно отримали дозвіл вакцинувати Єву від ковіду, одразу пішли. Ми з дружиною ще влітку щепилися "Коронаваком".

Вакцину "Комірнаті" від "Пфайзер" використовують для щеплення дітей від 12 років у США, Австралії, Японії, країнах Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Від коронавірусу дозволили щеплювати з 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі