пʼятниця, 29 квітня 2011 05:15

Вибухова хвиля винесла вікна й двері

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Ольга Чорнописька (ліворуч) із села Заруддя Зборівського району Тернопільщини розповідає сільському голові Галині Мельник про стан свого чоловіка Зеновія. Він лежить у реанімації
Ольга Чорнописька (ліворуч) із села Заруддя Зборівського району Тернопільщини розповідає сільському голові Галині Мельник про стан свого чоловіка Зеновія. Він лежить у реанімації

— Чоловік Зеновій пам'ятає, що від газового щотчика ніби вогняна куля полетіла. Його відкинуло до стіни, аж череп проломив. Ми з сином Олегом спали. Прокинулася, як Олег закричав: "Мамо, рятуй!" На нього впала шафа з книжками, перекриття, штукатурка. Мене панеллю затисло. Не могла поворухнутися, — розказує 52-річна Ольга Чорнописька.

Вибухова хвиля винесла вікна й двері, повалила перекриття у восьмиквартирному будинку в центрі села Заруддя Зборівського району Тернопільщини. Газ здетонував о 4.30 в четвер, 21 квітня. Сталося це на другому поверсі, у двокімнатній квартирі №7. Господар 48-річний Зеновій Чорнописький пішов у туалет. Увімкнув світло в коридорі. Сім'ю з-під завалів витяг сусід Богдан Дзісь.

Ольга працює вчителем історії. 26 квітня вона йде з пакетом у школу. Врятовані речі склала в єдину вцілілу кімнату. Тримає в ній білизну, книжки й одяг. Щодня Ольга Михайлівна їздить до сина й чоловіка. Останнього відвезли до реанімації в Тернопіль. У нього ушкоджені череп, око і щелепа. Сина, 28-річного Олега, поклали до районної лікарні із травмами на тілі.

— Надвір ми вибігали в чому були, босі. Час ніби зупинився. Люди змогли винести меблі й навіть спечені до Великодня пляцки. А в моїй кімнаті зарплатна карточка лишилася, — згадує вчителька.

Район виділив кожній сім'ї по 300 грн допомоги. Із тих грошей Ольга Чорнописька дала 100 грн у церкву, аби молилися за здоров'я рідних.

— Лікарі кажуть, то мій другий день народження. Завжди сплю головою до вікна, а тієї ночі перелягла. І якраз біля вікна плита і впала, — додає Ольга Михайлівна.

Її син одружений, рік тому в нього народився первісток Максим. За подаровані на весілля гроші — $4,5 тис. — Олег купив квартиру поряд із батьківською. Її теж зруйнував вибух. Максим тієї ночі спав у баби з дідом.

Підходжу до зруйнованого будинку.

— Чоловіка нещодавно поховала. Тільки почала думати, як мені жити, що їсти. І тут лишилася без даху. Чи за чоловіком, чи за собою плакати? — каже біля під'їзду Ганна Петрівна.

Причину вибуху з'ясовують. Людей з аварійного дому виселили, вони живуть по родичах. Газову плиту з квартири Чорнопиських забрали на експертизу до обласного центру. Збитки оцінить комісія. Від вибуху не постраждала лише одна квартира на першому поверсі. Там були броньовані двері.

Зараз ви читаєте новину «Вибухова хвиля винесла вікна й двері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі