четвер, 11 березня 2010 19:32

Ведмеді вимерли через похолодання

Ікла на 10 см та кістки лап печерного ведмедя знайшли в печері Озерна на Тернопільщині. Учені припускають, що такі тварини жили 25–100 тис. років тому.

— Знахідки унікальні. Стільки часу кістки можуть зберігатися хіба що законсервовані в болоті або замкнуті в печерному просторі, — каже палеонтолог Чернівецького національного університету Богдан Рідуш, 49 років. — Печерні ведмеді жили на території України разом із мамонтами, північними оленями та носорогами.

25 тис. років тому температура повітря на планеті знизилася на 5–6°С. Через це поменшало лісів, а відтак і тварин, якими харчувалися ведмеді.

— Сучасний бурий ведмідь не є нащадком печерного. Ці два види розвивалися паралельно, але пристосуватися до похолодання зумів лише бурий.

— Кісток у печері сотні, — розповідає голова спелеологічного клубу "Поділля" у Тернополі Віталій Андраш, 40 років. — Є схожі на ті, що ми передали вченим, є й менші. Чиї вони, треба досліджувати.

Як саме ведмеді потрапили до печери, науковці не знають. Припускають, що колись над цією ділянкою була карстова лійка — отвір, куди звірі часом провалювалися. Вони там гинули, не знайшовши виходу. За іншою версією, до печери колись був інший вхід, поблизу знахідки. Бо місце, де лежать кістки, — найвіддаленіше від теперішнього входу. Дослідники добираються до тієї частини підземелля за 5 год.

Район, де виявили рештки, назвали Ведмежим.

Зараз ви читаєте новину «Ведмеді вимерли через похолодання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі