середа, 17 жовтня 2007 07:04

Василь Лазаренко зробив дубовий автомобіль

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Якщо хтось запропонує ціну, яка компенсує затрачені сили та нерви, Василь Лазаренко продасть дерев’яний автомобіль. Для нових ідей потрібні гроші
Якщо хтось запропонує ціну, яка компенсує затрачені сили та нерви, Василь Лазаренко продасть дерев’яний автомобіль. Для нових ідей потрібні гроші

38-річний житель Чернівців Василь Лазаренко на початку жовтня закінчив роботу над дерев"яним автомобілем. Із лівого боку він виглядає, як сучасна машина, з правого — як ретро-автомобіль 1930-х років: випуклий перед, великі круглі фари, помпезна задня частина.

— У світі є кілька автомобілів із дерева, але всі вони виконані як прототипи існуючих моделей. Моя машина оригінальна, зроблена за власними ескізами, — говорить Лазаренко.

Василь із дружиною Світланою і двома дітьми, 15-річною Ольгою та 9-річним Ростиславом, живуть у особняку на околиці Чернівців. Майстер виїжджає з гаража, зупиняється неподалік високої брами. Авто, зроблене з дуба, покрите світлим лаком. Спереду логотип із буквами "LV" — ініціали майстра. Салон також дерев"яний, оздоблений шкірою. "Начинка" сучасна — автоматично піднімається скло, регулюється положення дзеркала, є магнітола.

— Я зробив авто на базі старенького "Опеля Аскона", — розповідає Василь. — Розібрав його до дрібних деталей, почистив, відреставрував і пофарбував. У червоний колір пофарбував найважливіші деталі з погляду безпеки — гальмівні трубки, рухомі частини двигуна, колодки. Решту запчастин — у срібний, чорний і синій.

Ходову частину старого авто Лазаренко замінив. Кузов обшив деревом, бампери, крила, двері зробив як окремі елементи. Бруски з"єднав за допомогою шурупів і клею. Дерево покрив п"ятьма шарами лаку, обробив кузов вогне та волого тривкою рідиною.

— Із восьмої години ранку до дванадцятої ночі лазив на колінах під машиною, — зізнається. — Уночі ноги так гуділи, що спати не міг. Бувало, що працював із хворим горлом, із високою температурою.

Василь Лазаренко — технік-механік. Закінчив Чернівецький індустріальний технікум. Обробкою дерева почав займатися 19 років тому. Виготовляв на замовлення панелі, керма, бампери до машин. Це вже його другий дерев"яний автомобіль. Першого кабріолета в американському стилі виготовив на замовлення два роки тому.

— Одного разу виїхав на ньому в місто. Водії так задивлялися, що втрачали керування. Тоді дві аварії сталося, — пригадує Лазаренко. — Тепер їжджу хіба по нашій Жасмінній вулиці — випробовую, чи міцна конструкція.

Лазаренко не хоче розповідати, скільки витратив на виготовлення машини. Каже, небагато, бо усе робив власноруч:

— Якщо хтось запропонує ціну, яка компенсує затрачені сили та нерви, продам. Маю ще багато цікавих ідей, а на них потрібні гроші.

Зараз ви читаєте новину «Василь Лазаренко зробив дубовий автомобіль ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі