пʼятниця, 21 грудня 2007 07:08

Вагон секретаря Компартії України здаватимуть в оренду

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Провідниця Олена Ніколаєнко показує купе VIP-вагону. Із радянських часів у ньому змінили лише штори та повісили ікону в конференц-залі
Провідниця Олена Ніколаєнко показує купе VIP-вагону. Із радянських часів у ньому змінили лише штори та повісили ікону в конференц-залі

Із минулого року в Південно-Західній залізниці можна замовляти VIP-вагони. Їх чіпляють до будь-якого потягу. Коштують вони близько 200 грн на годину плюс оплата семи чи одинадцяти СВ-місць. Поїздка з Києва до Львова коштуватиме близько 18 600 грн, до Луганська — 23 900 грн, до Сімферополя — 25 тис. грн.

З наступного року можна буде покататися у вагоні, зробленому для перших секретарів центрального комітету Компартії. Поки що він стоїть на Жмеринському залізничному вокзалі. 2007-го вагону виповнилося 48 років. Ним досі користується начальник Жмеринської дирекції Південно-Західної залізниці, коли їде на зібрання Укрзалізниці.

Вагон синього кольору від інших відрізняється лише великою кількістю коліс.

— Замість стандартних чотирьох пар у нього шість, — говорить 29-річний Віталій Юсепишен із дирекції залізниці. — Також по всьому периметру він опоясаний металевою смужкою вагою в кілька тонн. Це додаткові засоби безпеки. Завдяки їм вагон не так легко перекинути. Він, як "ніваляшка", буде хитатися, але не перевернеться.

Всередині вагон схожий на кабінет. Його меблі виготовлені з дорогої на той час карельської берези. А карнизи та начищені до блиску ручки дверей — із бронзи. Вікна по обидва боки завішані червоними синтетичними шторами. У коридорі дзеркала.

На стелі конференц-залу 15 світильників із білого скла прикрашені бронзою. Посередині — великий стіл, накритий клейонкою, телевізор та холодильник. Уздовж стіни — диван. Над ним — ікона Божої Матері.

— Її повісили нещодавно. За радянських часів такого не було, — говорить 53-річна провідниця Олена Ніколаєнко. — Наш начальник — людина віруюча, і ми не проти.

Під стінами кімнати, що поряд із конференц-залою, стоять два ліжка. Також є робочий стіл, шафа для одягу та телефон.

— У цьому кабінеті завжди їздив Щербицький (голова Ради Міністрів УРСР 1961–1963, 1965–1972 років. — "ГПУ"), — говорить Олена Ніколаєнко. — Ось його ліжко. Тепер наш начальник зупиняється тут, коли їздить у відрядження. Із цього кабінету є вихід до ванної кімнати.

Провідниця відкриває двері в кінці купе й показує невеличку кімнату. Двоє дверей із неї ведуть до сусідніх купе, треті — до коридору. Біля вікна встановлена велика ванна з душем. У двох інших кутках є рукомийник та унітаз. Але вже давно не працює система підігріву води, тому у ванні не поніжишся.

— Востаннє наш вагончик виїжджав на день залізничника, наприкінці серпня, — говорить Олена Ніколаєнко. — Коли поверталися, зникло світло. Запрошували спеціалістів, щоб відремонтували. Вони гляділи-гляділи і кажуть, що для них цей вагон все одно, що літак — так воно незвично зроблено. У нових вагонах все по-іншому. Але обіцяли полагодити.

Пасажири їздитимуть поїздом із машиною

Південно-Західна залізниця пропонує пасажиром додаткову послугу. До складу поїзда N81/82 сполученням Київ—Ужгород протягом зимових свят із 25 грудня по 10 січня додають спеціальний вагон для перевезення автомобілів. За те, щоб проїхати поїздом із машиною, потрібно буде заплатити 433 грн 20 коп. за тонну ваги автівки.

Зараз ви читаєте новину «Вагон секретаря Компартії України здаватимуть в оренду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі