пʼятниця, 29 серпня 2008 07:08

В уманський храм повернули ікони

Минулого тижня уманські правоохоронці повернули в місцевий православний Свято-Миколаївський собор дві ікони — "Пресвятої Богородиці" та "Усікновення глави Іоанна Предтечі". У кінці червня обидві ікони посеред дня зникли з храму.

— Пошуки тривали кілька днів, — розповідає керівник інспекторів міліції Уманського відділу УМВС Володимир Ревнюк, 41 рік. Під час проведення оперативно-розшукових заходів затримали двох місцевих жителів.

Чоловіки зізналися, що шукали гроші на пляшку. Зайшли до храму та зняли зі стіни ікону "Пресвятої Богородиці". Один із підозрюваних викрав ще й ікону "Усікновення глави Іоанна Предтечі" і продав за 50 гривень.

Місяць проводили експертизу ікон. У церкві кажуть, що вона більше духовна та історична, ніж матеріальна.

— Ще ніколи не було такого, щоб у нас зникали ікони, — згадує священик уманського Свято-Миколаївського собору.

Храм збудований у XX ст. У 1960-х роках його закрили. За радянських часів тут було сховище для хімікатів.

— Раніше святиня була розписана, але відновити багато чого не вдалося. Хімікати роз"їли стіни, — розказує священик. — У 1990-х місцеві прихожани почали зносити до храму ікони. Можливо, саме тоді й принесли "Пресвяту Богородицю" та "Усікновення глави Іоанна Предтечі".

Зараз ви читаєте новину «В уманський храм повернули ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі