пʼятниця, 22 лютого 2008 07:00

В Україні побудували перший баштовий кран

  КБ-371 може нарощувати висоту до 200 метрів, тобто будувати 50-поверхові будинки
КБ-371 може нарощувати висоту до 200 метрів, тобто будувати 50-поверхові будинки

Уперше в Україні виготовили будівельний баштовий кран, що зможе конкурувати з європейськими виробниками.

Розробником виступила інжинірінгова компанія SMM зі словенського міста Марібор. Київська будівельна компанія ЗАТ "МЖК Оболонь" замовила та профінансувала проект. Виробник—  компанія ПТС "Оболонь" отримала сертифікат на серійне виробництво кранів в Україні. Перед цим державна комісія проводила випробування баштового крана КБ-371.

— Можна сміливо сказати, що на ринку України з"явилась альтернатива дорогому імпортному крану, — каже директор ПТС "Оболонь" Тарас Рубаняк. — Він на 20 відсотків дешевший, ніж європейські аналоги. Хоча нічим від найкращих кранів світу не відрізняється. Щоб замовити кран із Європи, треба внести 100-відсоткову передоплату і чекати два місяці. Ми можемо встановити кран за два тижні, оскільки на складі заводу постійно є продукція.

Під час будівельних робіт у будь-якого крана може щось вийти з ладу. Іноземні запчастини треба замовляти у виробника і чекати не менше тижня. На цей час будівництво зупиняється. Українські частини можуть за день поставити зі складу та замінити необхідні вузли.

— Цей продукт перш за все розроблявся для будівельників за їхньою участю, — каже Тарас Рубаняк. — Ми постійно з ними консультувалися і враховували їх поради.

— Характеристики нашого крана нічим не поступаються світовим аналогам, а в чомусь наш навіть краще, — говорить заслужений будівельник України, президент "МЖК Оболонь" Василь Антонов. — Наприклад, КБ-371 робить необмежену кількість поворотів навколо власної осі, тоді як більшість — тільки декілька. Він може нарощувати висоту до 200 метрів, тобто будувати 50-поверхові будинки.

Кабіна оператора обладнана системою клімат-контролю. Є рідкокристалічний монітор. За допомогою датчика машиніст бачить, яку вагу підіймає кран. КБ-371 неможливо перевантажити, оскільки електроніка блокує роботу. Ним також можна керувати із землі. У нього є дистанційний радіопульт.

— На сьогодні в Україні жоден виробник не випускає кран такого рівня, — продовжує Тарас Іванович. — 90 відсотків парку баштових кранів країни вже відпрацювали свій ресурс. Вони застарілі. Наш КБ-371 за хвилину підіймає вантаж на висоту 80 метрів, тоді як крани старого зразка — лише на 20. Тобто продуктивність обслуговування будівельного процесу зростає в рази, що певною мірою теж впливає на собівартість збудованого житла.

Компанію ПТС "Оболонь" створили з метою виробництва, реалізації та сервісного обслуговування баштових кранів. В Україну нині завозять крани з Європи, які часто не відповідають вітчизняним нормам та вимогам. ПТС "Оболонь" планує розробити програму підтримки вітчизняного кранобудівельника.

Зараз ви читаєте новину «В Україні побудували перший баштовий кран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі