пʼятниця, 10 травня 2013 00:45

"В последний раз в Киеве подобное было в 1970-х"

— В воде стоят столы, кресла. Мусора нанесло. Ресторан залило по барную стойку. Хорошо, нас предупредили. Хозяин забрал холодильники и все дорогое из кухни. Персонал отправили в отпуск. Сейчас бы деньги зарабатывать, а мы простаиваем, — 39-річна Міла Аваріна у спідниці до колін і капцях на босу ногу у вівторок близько 18.00 стоїть на початку вул. Труханівської у столичному парку Дружби народів. Ресторан, де вона працює, затопила річка Дніпро.

Від неділі рівень води у Києві почав стрімко зростати. Становив 628 мм за критичної позначки 715 мм. Із Білорусі та Росії, де Дніпро має витоки, надійшли талі й дощові води. Повінь триватиме до кінця тижня, кажуть у Гідрометцентрі.

Затопило й інші ресторани у парку Дружби народів, що мали виходи до річки. На Осокорках у Дарницькому районі — дачі та сади. Біля Столичного шосе в Голосіївському районі — подекуди поля.

— 2 травня посадили картошку і квіти на дачі біля дренажів Галерної затоки, а їх залило. Ніколи не підтопляло, — розповідає Ірина Бондаренко, 59 років, із вул. Лютневої. — Тут самі поля й дачі, тільки у двох хатах весь час люди живуть. У них повні підвали води.

Паводок підняв понтонну переправу через Венеціанську протоку в Гідропарку. 7 травня води там прибуло на 45 см. Частково залило пляжі, футбольні поля й розважальні заклади. Видно лише стільниці, вершечки крісел, сміттєвих баків і біотуалетів.

— Міст закритий. А ти на машині? То можемо домовиться, — підкручує вуса 55-річний Володимир у зеленій накидці на голе тіло. — Ця переправа стояла замість Венеціанського мосту, що зараз на ремонті. Хто знав, що вона так підніметься? Понтони на 45 градусів пішли вверх. Тепер тут тільки трактор проїде чи джип. Тому стою, фішками перекрив міст, щоб не їздили зря.

Навколо людно. У кількох ресторанах грає гучна музика, пахне димом і шашликами. На переправі кількадесят рибалок ловлять плотву. Посеред мосту бородань грає на волинці український гімн. Біля берега по пояс у воді стоять двоє хлопців із довгими вудками.

— Вода холодная, но 15 минут выстоять можно. Рыба клюет очень плохо, — розмотує волосінь 45-річна Валентина Кірова. — Не помню такого паводка в Киеве. Уровень просто на глазах растет. В последний раз подобное в 1970-х было. Отец на рыбалку водил, так удили здесь чуть ли не с дороги.

На Венеціанському пляжі засмагають кількадесят людей. Лежать майже впритул до води. Поряд бетонні залишки фундаментів ресторанів. Їх знесли цієї весни, але ще не вивезли.

 

У Броварському районі Київщини підтопило луки для випасу худоби й поля. У селі Погреби сім автомобілів заблокувало на півострові біля річки Десна. Люди зранку приїхали на відпочинок, залишили транспорт поблизу води. На вечір ґрунтова дорога була затоплена.

Залило вулиці в селищі Радуль і селі Новосілки Ріпкинського району на Чернігівщині. Люди пересуваються човнами.

6 травня скинула воду Канівська гідроелектростанція. Підтопило 48 будинків у селах Сушки Канівського району та Хрещатик Черкаського району. У селі Тубільці під Черкасами залило 14 баз відпочинку на березі Дніпра.

Зараз ви читаєте новину «"В последний раз в Киеве подобное было в 1970-х"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі