середа, 27 січня 2010 07:53

"Уся права долоня стала пухирем"

Автор: фото: УНІАН
  Жінка допомагає підвестися своєму чоловікові, який упав на вкритому товстим шаром льоду тротуарі в Києві
Жінка допомагає підвестися своєму чоловікові, який упав на вкритому товстим шаром льоду тротуарі в Києві

— Повертався додому, а рукавиць не прихопив. Пакет у руках ніс, — розповідає 40-річний Юрій Чорноус із міста Умань на Черкащині. — Руки заніміли ніби. Пальці червоні були. А вранці прокинувся — вся права долоня стала пухирем. У лікарню друзі привезли.

У вихідні до Уманської райлікарні звернулися із 10 людей із підозрою на обмороження кінцівок. Двох чоловіків госпіталізували.

— Я родом із Жашківщини, в Умань до сина переїхав, — розповідає Петро Жмут, 75 років. — Прийшов до хати, але не міг знайти ключа, біля веранди спотикнувся і втратив свідомість. Була третя година дня. Так пролежав кілька годин на морозі. Від холоду опритомнів.

Сусіди повідомили дітям Жмута, що сталося з батьком, викликали "швидку".

— У такі морози треба тепло вдягатися та не займатися самолікуванням. Якщо шкіра перемерзла, не варто її одразу відігрівати чи робити теплі ванночки, — радить Олександр Максютов, лікар-травматолог уманської міської лікарні. — Обмороження виникає при температурі повітря нижче мінус 10–20. Найбільше людина ризикує обморозити руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Слід одягати теплі рукавиці та шкарпетки. Взуття має бути теплим, але не тісним.

Лікарі застерігають: краще не вживати спиртне на морозі. Від цього судини спочатку розширюються, а потім різко звужуються — кров погано доходить до ніг, рук, обличчя.

— Щодня до нас надходить близько 70 травмованих на вулиці, — каже 34-річний Олександр Смірнов, завідувач відділення травматології Київської лікарні швидкої медичної допомоги. — Коли тротуари були чистими від льоду, таких пацієнтів було не більше 50.



Цифри


256 українців померли протягом останнього місяця від переохолодження та обмороження. Найбільше смертей зареєстровано у Донецькій області — 100 випадків. 54 людини замерзли у власних будинках. У Херсонській та Хмельницькій областях зафіксовано по одному випадку, коли від переохолодження загинули водії автомобілів, які застряли на засніжених дорогах. По медичну допомогу упродовж місяця звернулися 3793 постраждалих від морозу.


946 населених пунктів у Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Київській, Луганській, Чернігівській областях та Криму не отримали пошти. Дороги місцевого значення не розчищали від снігу, кур"єрські машини не доїхали до віддалених сіл та містечок.

Зараз ви читаєте новину «"Уся права долоня стала пухирем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі