пʼятниця, 07 вересня 2012 06:45

"Юля, Юра будуть на волі, а ті, хто їх посадив — у тюрмі"

Автор: фото: Анна КОБИЛЯНСЬКА
  Олег Ляшко із квітами для Юлії Тимошенко біля входу до Качанівської колонії: ”Хочу і можу зустрітися”
Олег Ляшко із квітами для Юлії Тимошенко біля входу до Качанівської колонії: ”Хочу і можу зустрітися”

29 серпня Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко — сім років ув'язнення. Народний депутат, лідер Радикальної партії Олег Ляшко вважає таке рішення суду незаконним і політично вмотивованим. Тому підтримує звернення захисту Тимошенко до Європейського суду з прав людини.

— Сподіваюся, Європейський суд визнає Юлію Тимошенко політв'язнем і допоможе її звільнити, — каже 39-річний Олег Ляшко. — А коли Радикальна партія матиме більшість у парламенті, ми притягнемо до кримінальної відповідальності тих, хто чинить розправу над своїми політичними опонентами шляхом їх арешту.

Також до Європейського суду з прав людини звернулася соратниця Олега Ляшка, член президії політради партії, журналістка Наталія Розинська. Вона подала позов проти спецпідрозділу "Кобра", який її переслідував.

Олег Ляшко виграв справу в Європейському суді з прав людини ще коли не був народним депутатом. 2000 року його засудили до трьох років позбавлення волі умовно, із забороною впродовж трьох років займатися журналістською діяльністю за начебто наклеп на виконувача обов'язків прем'єр-міністра Василя Дурдинця. Тоді Олега Ляшка переслідували, есбеушники чинили тиск на редакцію газети "Свобода", яку він очолював. А 2006-го Європейський суд визнав цей вирок таким, що порушує права людини, і постановив виплатити Олегу Ляшку компенсацію.

Олег Ляшко зареєстрував у Верховній Раді проект закону, який передбачає звільнення політичних в'язнів в Україні. У ньому вимагає випустити з тюрем колишнього прем'єра Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

— Цей законопроект не подобається нікому, — каже Олег Ляшко. — Ні Януковичу, ні Партії регіонів, ні так званій Об'єднаній опозиції. Бо влада думає, як навіки залишити Тимошенко в тюрмі, а Турчинов з Яценюком лише імітують процес її звільнення. Спитайте Яценюка, скільки шампанського він випив, коли посадили Юлю? Спитайте Яценюка, чому він після першого туру президентських виборів не підтримав Тимошенко, а бігав до Януковича торгуватися за посаду прем'єр-міністра?

— Доки влада обкрадає людей, а так звана Об'єднана опозиція продає місця у виборчому списку, Юлія Тимошенко бореться за життя в ув'язненні. Ці нелюди роблять усе, щоб фізично знищити її. Якою б сильною жінкою не була Тимошенко, їй там важко. Повірте, я знаю про що кажу, бо сам колись був переслідуваний режимом Кучми за опозиційну журналістську діяльність. Але справедливість перемогла і з Божою поміччю я опинився на волі. Вірю, що нинішні політв'язні теж будуть звільнені, — каже нардеп. Він понад 10 разів їздив до Качанівської колонії, щоб підтримати Юлію Володимирівну. А 1 вересня, у перший день після перевезення Юрія Луценка до Менської колонії на Чернігівщині, відвідав і його.

— Ще прийде час справедливості, — заявляє Олег Ляшко. — Юля, Юра та інші політв'язні будуть на волі, а ті, хто їх посадив — у тюрмі.

Зараз ви читаєте новину «"Юля, Юра будуть на волі, а ті, хто їх посадив — у тюрмі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі