пʼятниця, 07 жовтня 2011 00:30

"Юля сидить, ніяких ідеологічних перешкод немає"

Автор: фото з сайта www.ukraine2012.gov.ua.
  Роман Пономаренко: ”Найуспішніші готелі у Криму — ті, де не місцеве керівництво”
Роман Пономаренко: ”Найуспішніші готелі у Криму — ті, де не місцеве керівництво”

Цього літа до Криму приїхали на 700 тис. туристів менше, ніж очікували.

Півострів відвідали 5 млн чоловік: 72% українців, 24% — громадяни СНГ і 4% — жителі далекого зарубіжжя.

Про причини низької популярності чорноморського курорту розказує Роман Пономаренко, 36 років, з Асоціації малих готелів і апартаментів України.

— На кількість вплинула погана погода, особливо в червні — на початку липня. Вода була холодна. Друга причина — жадібність і хамство кримчан. Немає кому навчати персонал. Беруть дівчинку, і вона працює, як уміє. Хазяїн-жлоб не хоче послати її на стажування у столицю, бо за це треба платити. Хоча за тиждень персонал можна так відтренувати, що неввічливість викорінюється назавжди. Тому найуспішніші готелі у Криму — ті, де не місцеве керівництво. І персонал вони добирають зі Львова, Донецька, Харкова, Тернополя. Звідки завгодно, тільки не з Криму.

Щороку у власника кримської нерухомості спрацьовує інстинкт: підняти ціну на 10–15 відсотків. Мовляв, подорожчання палива, продуктів. Але це не так. Наші хостели коштують 110 гривень за ліжко-місце на добу. Ціна не змінюється третій рік. Ситуацію із підвищенням цін виправить тільки конкуренція. А вона буде тоді, коли в Крим прийдуть західні незаангажовані готельні мережі.

Чи можливо в Криму зробити систему "все включено", як у Туреччині?

— Окремі готелі робили якісь потуги, але не виходить. Цю систему могли б запровадити великі санаторії. Бо найголовніше у ній не їжа, а територія, яку не хочеться залишати. Щоб усе грамотно організувати, треба запросити іноземних консультантів, платити їм 5–6 тисяч євро на місяць. Ніхто не хоче.

Чому іноземці не приїхали до нас?

— Білоруси через економічну кризу. А росіян ніби й не мало поменшати. Політика ведеться проросійська, Юля сидить, ніяких ідеологічних перешкод немає. Ймовірно, через ціни обирають інші курорти.

Досі є проблема платних і закритих пляжів.

— 1999 року я був в Італії, в Портофіно. Там був такий же безлад із пляжами, як у нас. Вони змусили всіх власників вілл, окрім маєтків рівня Берлусконі, знести паркани навколо пляжів. З нинішньою владою в Україні ми будемо рухатися по такому ж принципу. Паркани позносять, залишивши особисті пляжі тільки найбагатшим.

Чому не зробили цього вже нинішнього літа?

— На рішення, що приймають у Києві, в Криму ніхто не зважає. Влада центрального рівня має посилити вплив на місцях, щоб у Криму не вважали себе окремою державою. Бажано відкрити центри з навчання персоналу. Бо профільні вузи не справляються. У всьому світі індустрія туризму називається "індустрією гостинності", а в нас "готельне господарство".

Зараз ви читаєте новину «"Юля сидить, ніяких ідеологічних перешкод немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі