вівторок, 14 серпня 2012 07:30

Український фільм без слів посів друге місце у Швейцарії

Приз "Срібний леопард" Міжнародного кінофестивалю у швейцарському місті Локарно отримав український режисер Мирослав СлАбошпицький, 37 років. Його картина "Ядерні відходи" посіла друге місце в конкурсі короткометражок. Найкращою назвали стрічку британця Ґебріела Гоше "Маса чоловіків". У конкурсі взяли участь 19 фільмів.

— Фестиваль у Локарно — це чемпіонат світу з кіно, — каже продюсер картини 33-річний Денис Іванов. — Польська преса пише про свою картину на цьому фестивалі більше, ніж про участь земляків у Олімпійських іграх.

Фільм Слабошпицького продюсувала компанія "Артхаус-траффік". Стрічка розповідає про день роботи водія вантажівки в зоні відчуження.

— Мирослав довго працював у Чорнобилі як журналіст, у нього накопичилося багато тем, сюжетів. В "Ядерних відходах" упродовж 29 хв. не звучить жодного слова. Це медитативне кіно з повільними кадрами, де на перший погляд нічого не відбувається. На початку навіть здається, що це — документальний фільм із життя працівників зони. Усе стає зрозуміло, коли головний герой повертається з рейсу і зустрічається з дружиною.

Короткометражка "Ядерні відходи" потрапила до кіноальманаху "Україно, ґудбай" про проблеми еміграції українців.

На його створення держава виділила 8,3 млн грн.

— Про те, що мій фільм ввійшов до конкурсної програми в Локарно, я дізнався в Парижі — їздив шукати партнерів для стрічки "Плем'я" — про глухонімих підлітків, — розповідає Мирослав Слабошпицький. — Фестиваль у Локарно належить до п'ятірки головних кіноподій року. Покази відбуваються в історичному центрі міста, на величезній площі, що вміщує до восьми тисяч глядачів. Правда, конкурсні стрічки короткого метру демонстрували у скромнішому залі. Після показу глядачі та члени журі питали, чи Чорнобиль розташований близько від Києва, чи там безпечно і чи можна туди потрапити на екскурсію. Те, що фільм спочатку сприйняли за документальний, мене дуже потішило. Значить, я досягнув того, що хотів. На репетиціях з акторами Сергієм Гаврилюком, Світланою Штанько вирішили відмовитися від діалогів, хоча у сценарії вони були. Слова виявилися зайві. І без них показана історія зрозуміла.

Слабошпицький збирається зняти повнометражну картину "Люксембург" про життя в зоні.

— Кіностудія імені Довженка відмовилася від ідеї повнометражної стрічки. Веду перемови про спільне виробництво з іншими країнами. У планах зняти такий фільм до 30-річчя аварії на ЧАЕС.

Прем'єра альманаху "Україна ґудбай" відбудеться восени на міжнародному кінофестивалі "Молодість" у Києві. В прокат вийде в листопаді цього року.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм без слів посів друге місце у Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі