пʼятниця, 20 січня 2006 16:13

Українські іграшки їдуть у Голландію

 

На приватній фабриці ялинкових прикрас у Клавдієвому на Київщині працює 50 людей. За день вони виготовляють від 2 до 10 тисяч іграшок.

— Хороших спеціалістів-склодувів в Україні дуже мало. Тому ми їх вчимо просто на фабриці. Аби навчитися робити іграшки, потрібно два роки  тренуватися. За цей час кожен переводить матеріалу десь на 5000 гривень. Але коли вже навчаться, то наші затрати швидко повертаються, — каже заступник голови правління фабрики Андрій Бондарчук, 33 роки.

Зроблені тут іграшки коштують від однієї до 15 гривень. Українськими ялинковими прикрасами цікавляться іноземці.

— Іграшки в нас купують голландці, американці та британці. Ті набори, які вони у нас беруть по 25 гривень, у них коштують 120. Уже зараз вони замовляють прикраси на 2008 рік. Часом навіть привозять свої ескізи. Хоча й наші декоратори створюють цікаві зразки, — веде далі Бондарчук.

Робітники на фабриці отримують по 600–700 гривень на місяць

Фабрика працює під замовлення. Іграшки починають робити тільки тоді, коли замовник платить частину грошей.

— Завбачливі підприємці, що хочуть продавати наші прикраси перед Новим роком, замовляють їх заздалегідь. Тому перед самими святами ажіотажу в нас немає, — запевняє Андрій Бондарчук.

Робітники на фабриці отримують по 600–700 гривень на місяць. А за те, що виробництво вважається шкідливим, люди йдуть на пенсію на п"ять років раніше і мають доплати. Тому з фабрики майже ніхто не звільняється.

— Приходять до нас і молоді люди. Однак зазвичай вони хочуть працювати художниками-декораторами. А от у склодуви ніхто не хоче йти. Тому зараз у нас лише один учень, — підсумовує заступник голови правління.

Зараз ви читаєте новину «Українські іграшки їдуть у Голландію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі